Wat zijn runflat banden?
Wat zijn runflat banden?

Runflat banden zijn een slimme oplossing voor autobezitters die meer veiligheid en gemak zoeken tijdens hun rit. Deze banden zijn speciaal ontworpen om te blijven functioneren, zelfs na een lek of klapband. Hierdoor kun je veilig doorrijden naar huis of een garage zonder direct langs de weg stil te hoeven staan.

Hoe werken runflat banden?

Runflat banden zijn uitgerust met verstevigde zijwanden. Wanneer een normale band lekt, verliest deze snel zijn vorm en wordt het lastig om de auto onder controle te houden. Bij runflat banden blijft de band echter stevig, waardoor je nog een afstand van ongeveer 80 kilometer kunt rijden, met een maximale snelheid van 80 km/u. Dit geeft je voldoende tijd om een veilige locatie te bereiken of een garage op te zoeken.

Voordelen van runflat banden

  • Veiligheid: Een belangrijk voordeel van runflat banden is dat je veilig je bestemming kunt bereiken, zelfs bij een lekke band. Dit is vooral handig op gevaarlijke plekken zoals snelwegen of afgelegen gebieden.
  • Geen reserveband nodig: Dankzij de runflat technologie is een reserveband niet langer nodig. Dit bespaart ruimte in de kofferbak en kan het gewicht van je voertuig verminderen, wat gunstig is voor het brandstofverbruik.
  • Tijdswinst: Omdat je niet direct je band hoeft te wisselen, bespaar je tijd en ongemak. Je kunt eenvoudig doorrijden naar de dichtstbijzijnde garage om de band te laten vervangen.

Nadelen van runflat banden

  • Minder comfort: De verstevigde zijwanden van runflat banden maken ze vaak iets stugger dan reguliere banden, wat kan resulteren in een minder comfortabele rit.
  • Hogere kosten: Runflat banden zijn over het algemeen duurder dan standaard banden, zowel in aanschaf als bij vervanging. Bovendien kunnen niet alle garages deze banden vervangen.
  • Niet voor elke auto geschikt: Niet elk voertuig is geschikt voor runflat banden. Auto’s die uitgerust zijn met runflat banden hebben vaak ook een bandenspanningscontrolesysteem (TPMS), dat je waarschuwt wanneer de bandenspanning te laag is.

Zijn runflat banden de investering waard?

Of runflat banden een goede investering zijn, hangt af van je rijgewoonten, de omstandigheden waarin je vaak rijdt en je behoefte aan veiligheid en gemak. Voor mensen die vaak lange afstanden rijden, of op snelwegen, kunnen runflat banden veel gemoedsrust bieden. Aan de andere kant, als rijcomfort belangrijker is, kunnen standaard banden wellicht een betere keuze zijn.

Runflat banden bieden zonder twijfel meer veiligheid, maar het is belangrijk om goed te overwegen of ze passen bij jouw specifieke behoeften en budget.

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze