4 Tips voor veilig elektrisch fietsen
Is een elektrische fiets veilig? Dat is een vraag die we vaak krijgen. In principe is een elektrische fiets wel veilig. Door dat een elektrische fiets zwaarder is en sneller kan dan een gewone fiets, is het valrisico echter wel groter. Ook kunnen andere weggebruikers de snelheid van e-bikers onderschatten. In deze blogpost geven we 6 tips om zo veilig mogelijk met een elektrische fiets op bad te gaan.
1. Laat je goed adviseren bij de aankoop van een e-bike
Er is nogal wat op de markt aan e-bikes. Maar welke elektrische fiets past nu het beste bij jou? Laat je goed informeren en probeer een paar e-bikes uit voor je een definitieve keuze maakt. Veel ongelukken gebeuren bij het opstappen, afstappen en remmen. Fietsen met dikke banden en een lage instap zijn daarom het veiligst. Zorg ook dat het zadel goed staat zodat je stevig op de fiets zit en met je voeten bij de grond kan. Gebeurt het je vaak dat je voeten van de trappers glijden, dan zijn speciale antislip trappers een uitkomst. Gun jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe e-bike en rijd eerst een paar rustige rondjes. De fietsenmaker is je beste vriend en breng hem geregeld een bezoekje voor onderhoud.
2. Rijd niet te hard met een elektrische fiets
Hartstikke leuk natuurlijk dat je zo lekker hard kan ineens, maar je rijdt wel op snelheden die je waarschijnlijk niet gewend bent. Rijd daarom niet veel harder dan je normaal zou doen. Houd eens bij wat je op een normale fiets rijdt en tel daar een kilometer of 7 per uur bij op. Nog een tip: rijd op ecostand, dan krijg je niet té veel ondersteuning.
3. Rijd weg op eigen kracht
Een elektrische fiets kan flink accelereren. Het is daarom verstandig om de trapondersteuning laag of uit te zetten als je opstapt. Zet je fiets ook in een lage versnelling bij het opstappen.
4. Draag een helm
Een helm kan bij een valpartij ernstig hoofdletsel voorkomen.
5. Bochten nemen is een kunst
Eigenlijk is het net als met autorijden: je moet geen snelheid maken of juist afremmen in de bocht. Op een e-bike ga je dan gauw onderuit, vooral als je een voorwielmotor hebt. Houd voor de bocht je benen stil en rem eventueel iets af. Wist je trouwens dat je ook je remmen ingedrukt moet houden als je afstapt? Anders gaat je fiets ervandoor.
6. Let extra goed op het verkeer met een e-bike
Kijk altijd achterom bij het inhalen en bij afslaan. Vind je dat lastig, dan is een spiegel op het stuur een aanrader. Kruip ook niet uit voorzorg helemaal naar de rand van de weg: een berm of stoeprand kan voor lelijke valpartijen zorgen. Neem liever wat ruimte in op de weg, je mag gezien worden. Tip: de Fietsersbond heeft speciale e-bike informatiedagen waar je veel leert van de bikespecialisten. We wensen je veel fietsplezier! En vergeet je elektrische fietspomp niet, zo weet je zeker dat je altijd een veilige bandenspanning te pakken hebt. Wil jij in de winter een fietstocht maken? Lees dan ook onze blogpost met tips voor een winterse fietstocht met de elektrische fiets. Ben je benieuwd hoeveel energie je verbruikt op een elektrische fiets? Dit lees je in ons artikel hoeveel calorieën verbrand je met elektrisch fietsen. Fietsen op een elektrische fiets is trouwens heel gezond. Dit lees je in het artikel elektrisch fietsen is gezond.
Lees meer blogs
Een van de meest voorkomende ventielen op fietsen in Nederland is het...
Lees meerDe populariteit van elektrische fietsen, oftewel e-bikes, is de afgelopen jaren enorm...
Lees meerEen staaroperatie is een veelvoorkomende en doorgaans veilige ingreep waarbij de troebele...
Lees meer