Prop in band
Hoelang kan je rijden met een prop in de band?

Een lekke autoband is heel vervelend, vooral als het komt door iets scherps zoals een spijker. Gelukkig is er een snelle manier om weer veilig te kunnen rijden, namelijk met een 'prop' in de band. Laten we eens kijken hoe dat werkt, of het veilig is om zo te rijden, en waar je aan moet denken qua veiligheid.

Hoe werkt een prop in de band?

Een prop is eigenlijk een soort dunne, lijmachtige draad, ongeveer een halve centimeter dik. Die wordt met een naald door het lek in de band geduwd. Wanneer de naald eruit wordt gehaald, wordt de draad in tweeën gesneden. Hierdoor blijft er een kleine prop achter in het lek. Die prop hecht aan de band en wordt dan afgesneden aan de buitenkant, zodat het bijna niet te zien is. Als daarna de autoband weer op de juiste druk is gebracht, kun je in principe weer veilig rijden.

Veiligheid en wetten

Hoewel het op het eerste gezicht veilig lijkt om zo te rijden, zijn er wel een paar belangrijke dingen om te onthouden:

Een prop wordt altijd aan de buitenkant van de band geplaatst, terwijl de beste en betrouwbaarste reparatie van binnen zou moeten gebeuren door de band te plakken. Bij heet plaatsen van een prop kun je niet goed zien hoe de binnenkant van de band eruitziet, wat een nadeel kan zijn.

De meningen over het wel of niet doorrijden met een prop in je autoband verschillen. Sommige garages zullen aangeven dat het een oplossing is waar je prima nog vele kilometers door kunt rijden. Andere garages geven aan dat je band zo snel mogelijk degelijk moet laten repareren of laten vervangen .

Advies over het rijden met een prop in de band

Ons advies, en dat van experts zoals de ANWB , is om alleen met een prop naar de garage te rijden. Het veiligste en verstandigste is om de band uiteindelijk helemaal te laten vervangen. Zo voorkom je mogelijke problemen met de band. Ga dus veilig de weg op en laat je banden goed en professioneel repareren .

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze