Bandenspanning elektrische fiets
De juiste bandenspanning voor je elektrische fiets

Controleer altijd de bandenspanning van je elektrische fiets, voordat je de weg op gaat. Met een elektrische compressor is dit klusje zo gefikst. En pomp je de band indien nodig snel naar de gewenste luchtdruk. In deze blog vertellen we je meer over de bandenspanning bij e-bikes.

Hoeveel bar moet er in de band van je elektrische fiets?

De aanbevolen luchtdruk staat altijd op de zijkant van de band. Gemiddeld ligt deze tussen de 3,5 en 4,5 bar. Dit hangt onder meer af van het type band: hoe breder deze is, hoe minder lucht erin hoeft. In de onderstaande tabel staat de aanbevolen bandenspanning vermeld voor de meest gebruikte elektrische fietsen. Hierbij is uitgegaan van een fietser met een gewicht van 75 kg die zonder bagage rijdt.

Soort e-bike

Type band (en breedte)

Beste bandenspanning

Elektrische stadsfiets

Klassieke fietsband (30-45 mm)

3,5 tot 6 bar

Elektrische racefiets

Raceband (minder dan 30 mm)

6 tot 8 bar

Elektrische moederfiets

Ballonband (meer dan 45 mm)

2 tot 3 bar

Elektrische bakfiets

Ballonband (meer dan 45 mm)

2 tot 3 bar

Elektrische mountainbike

Ballonband (meer dan 45 mm)

2 tot 3 bar

Speed pedelec

Ballonband (meer dan 45 mm)

2 tot 3 bar

 

Waar moet je nog meer op letten bij het bepalen van de juiste bandendruk?

De optimale luchtdruk hangt niet alleen af van de breedte van een band. Ook de volgende factoren beïnvloeden de optimale bandenspanning..

  1. Gewicht: De aanbevolen bandenspanning is gericht op een gewicht van 75 kg. Voor iedere kilo extra aan bagage of lichaamsgewicht kun je de luchtdruk met 1% verhogen, voor iedere kilo minder mag je de bandenspanning met 1% verlagen. Let op: pomp je band nooit harder op dan het maximaal aantal bar dat op je fietsband vermeld staat.
  2. Weersomstandigheden: Bij een nat of glad wegdek, is het aan te raden de luchtdruk in de band van je elektrische fiets een beetje te verlagen. Hierdoor heb je meer grip, omdat de fietsband meer contact met het asfalt maakt.
  3. Ondergrond: De kwaliteit van de weg is van invloed op hoe comfortabel je rijdt. Op een geasfalteerd pad kun je het beste met de aanbevolen bandenspanning fietsen. Bestaat je route voor een groot deel uit klinkerwegen of onverharde paden? Rij dan met een iets lagere bandenspanning.

De voordelen van een juiste bandenspanning

Al die aandacht voor het bepalen van de optimale luchtdruk is niet zonder reden. Als je immers met een te lage bandenspanning de weg op gaat, heb je meer rolweerstand. Het kost dan meer energie om vooruit te komen: voor jou als fietser, maar ook voor de accu van je elektrische fiets. Hierdoor trekt de accu sneller leeg, zodat je hem vaker op moet laden. Dit kost meer energie, bovendien verkort het de levensduur van de accu. Ook je banden slijten sneller als ze niet voldoende spanning hebben. Dit vergroot de kans op een lekke band.

Overigens is het ook niet goed om teveel lucht in je banden te pompen. In dit geval verliest je fietsband zijn verende werking en vangt hij de schokken niet goed meer op. Ook maakt een heel harde band minder contact met het wegdek. Je hebt dan met name in bochten minder grip, waardoor de kans groter is dat je onderuit gaat. Tot slot kan een te hard opgepompte band van de velg af komen of klappen. Kortom: als de banden van je elektrische fiets de juiste spanning hebben, vergroot dit het comfort, de veiligheid en de duurzaamheid. En daarmee het plezier dat je aan je dagje uit beleeft.

Meer artikelen over elektrisch fietsen

Op onze blog vind je nog meer artikelen over e-bikes. We gaan bijvoorbeeld in op de vraag of elektrisch fietsen gezond is – en geven je een verrassend antwoord. Wil je weten of een helm verplicht is als je op een elektrische fiets rijdt? Check dan onze FAQ over fietshelmen.

De nummer 1 bandenpomp voor elektrische fietsen

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je elektrische fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze