Bandenspanning racefiets
Bandenspanning meten en banden oppompen bij een racefiets

De band oppompen van je racefiets vraagt even wat aandacht. Als je vlot wilt rijden pomp je de band het liefst hard op, maar waar moet je precies op letten? En wat is de juiste bandenspanning voor een wielrenfiets?

De meeste wielrenfietsen hebben een Frans ventiel, ook wel Presta ventiel genoemd. Om een band met Frans ventiel op te pompen, volg je deze stappen.

  1. Indien aanwezig, draai het dopje van het ventiel eraf.
  2. Draai nu het draaidopje zover mogelijk open.
  3. Pomp nu de band op. Veel fietspompen beschikken over een kleiner gat voor een Presta ventiel. Sluit dit kleinere gat aan op het ventiel.
  4. Als de band op de gewenste spanning is, draai je het draaidopje weer dicht en eventueel weer het dopje van het ventiel erop.

Waar staat de bandenspanning voor je fietsband

Kijk op je fietsband, daarop staat aangegeven wat de minimale en maximale druk is. Daar tussenin kun je naar voorkeur je ideale bandenspanning instellen. Hoe dunner de band, hoe harder je deze moet oppompen. Pomp de band ook weer niet te hard op, dan verlies je teveel demping en voel je ieder kiezeltje op de weg. Een te lage bandenspanning maakt de band gevoelig voor gaatjes.

Wat je lichaamsgewicht betekent voor de bandenspanning

Neem ook je eigen gewicht mee in je afstelling. Wielrenners houden als vuistregel aan dat je lichaamsgewicht op dient de delen door 10. Wie 80 kilo weegt houdt dus een bandenspanning van 8 bar aan. Daar kun je een halve bar onder gaan zitten als dat prettiger aanvoelt. Omdat je naar voren leunt als wielrenner is het aan te raden je achterband een halve bar harder op te pompen dan je voorband

De juiste bandenspanning in herfst en winter

Regen en bladeren kunnen het wegdek in de herfst glad maken. ’s Winters zorgt vorst voor hetzelfde probleem. Vanaf het najaar kun je je banden daarom beter niet te hard oppompen, dan houd je meer grip op de weg. Een te hoge bandenspanning maakt de band smal op de plaats waar die het wegdek raakt.

Hoe vaak moet je je bandenspanning controleren

De Fietsersbond adviseert een goede fietspomp met spanningsmeter aan te schaffen en de spanning regelmatig te controleren. Banden verliezen altijd vanzelf wat spanning. Controleer de bandenspanning van je racefiets daarom minstens eens in de twee maanden. Beter nog is het om iedere week de bandenspanning even te checken.

Zo maak je je eigen ideale bandenspanningstabel

De banden van je racefiets oppompen met een compressor? Dat kan met de elektrische fietspomp van Donrox. Deze minicompressor geeft je de keuze uit vijf voorgeprogrammeerde en aanpasbare instellingen. Daarmee kun je zelf een ideale bandenspanningstabel maken, voor je auto en voor verschillende fietsen. Zo hoef je het maar één keer op te zoeken en weet je zeker dat je precies de juiste spanning te pakken hebt.

Moeiteloos oppompen met compressor

Het oppompen gaat moeiteloos en stopt vanzelf bij de gewenste spanning. Een verloopnippel voor Frans en Hollands ventiel krijg je er gratis bij. Ook handig: dankzij het ingebouwde lampje kun je goed zien wat je doet, ook bij mindere weersomstandigheden.

Compacte fietspomp en fietstas

De racefiets compressor van Donrox is compact genoeg om altijd bij je te hebben. Met de bijbehorende fietstas die je op verschillende plaatsen kunt bevestigen hoef je geen tas op je lichaam te dragen. De tassen zijn speciaal ontwikkeld voor de luchtpompjes en je kunt ze makkelijk op je fiets bevestigen. De fietstassen zijn waterdicht en hebben een transparant vakje voor je mobiele telefoon. Zo kun je onderweg even de route checken. Deze veelzijdige minicompressor werkt bovendien ook als powerbank, zodat je altijd je telefoon op kunt laden.

Wil jij je banden oppompen, maar weet je niet goed hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan een van de volgende blogposts!

De nummer 1 bandenpomp voor je racefiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je racefiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze