Fietsroute apps
Een overzicht van 9 fietsroute-apps

Wie een dagje wil fietsen, kan gebruik maken van verschillende navigatie-apps voor fietsroutes. In deze blog helpen we je een keuze uit het gevarieerde aanbod te maken door 9 fietsroute-apps op een rijtje te zetten.

Overzicht fietsroute apps

Apps voor fietsroutes hebben een aantal dingen gemeen. Iedere gps met fietsroute-app toont je bijvoorbeeld een routekaartje met daarbij het aantal kilometer dat je gaat rijden en de tijd die dit ongeveer kost. De belangrijkste verschillen zijn de mogelijkheid om wel of niet zelf een fietsroute te maken en de hoeveelheid aan extra functies waarvoor je moet betalen.

Routiq-app

Routiq is de nieuwe naam van route.nl. Dit is veruit de meest uitgebreide fietsroute-app: hij beschikt over een database met meer dan 150.000 routes in de Benelux. Omdat Routiq een initiatief is van Falk zijn de kaarten altijd actueel. Met Routiq kun je gemakkelijk zelf een fietsroute maken. Deze kun je langs fietsknooppunten laten lopen, maar ook over reguliere wegen en zandpaden. Je kunt de route ook inplannen langs terrasjes, bezienswaardigheden en oplaadpunten voor E-bikes. Het premium abonnement kost € 15 per jaar. Hiermee geniet je van advertentievrije routes en kun je onbeperkt je eigen routes opslaan en downloaden, zodat je offline kunt navigeren. Routiq is beschikbaar voor iOS en Android.

Fietsnetwerk-app

Met deze app kun je zelf geen routes maken. De Fietsnetwerk-app beperkt zich tot het aanbieden van kant-en-klare routes die gebaseerd zijn op het fietsknooppuntennetwerk. Meestal lopen deze routes langs leuke afstapplekjes, zoals een fietscafé. Bij de gratis versie van de app worden de routes iedere dag geüpdatet, zodat ze actueel zijn. Kies je voor de premiumversie, dan zijn de routes advertentievrij. Tevens ontgrendel je dan extra functies, zoals spraakbegeleiding, het opslaan van routes en de vrijheid om zelf te bepalen in welke richting je een route rijdt. Een maandabonnement kost € 2,99, voor een jaarabonnement betaal je € 11,99. Deze app is zowel in de App Store als in Google Play te downloaden.

Strava-app

Strava is een wereldwijde gemeenschap van (duur)sporters, zoals fietsers en hardlopers. De Strava-app is dan ook vooral ontwikkeld met het oog op het bijhouden, analyseren en delen van sportprestaties. Eventueel kun je een hartslagmeter aan de app koppelen voor een nog uitgebreidere analyse. De gratis versie van de app geeft je toegang tot de Strava-community en de mogelijkheid om je activiteiten op te slaan. Als je de app de eerste keer download, krijg je de Premium-versie 30 dagen op proef. Hiermee kun je onder meer routes maken en delen. Bij jaarlijkse afschrijving kost dit abonnement je € 69,96. De Strava-app kun je downloaden in de App Store en in Google Play.

ANWB Eropuit-app

Deze app geeft je de mogelijkheid zelf fietsroutes te plannen aan de hand van knooppunten. Ook krijg je toegang tot meer dan 750 gecontroleerde fietsroutes. Als extraatje geeft de app je volop tips voor een dagje weg in Nederland, waarbij je als ANWB-lid geniet van exclusieve voordelen. Bij pech onderweg kunnen ANWB-leden met een Wegenwacht Service of Wegenwacht Fiets Service een beroep doen op de ANWB-reparatieservice. De app is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor Android en iOS.

Fietsroutenetwerk-app

Met deze app kun je zelf routes uitstippelen aan de hand van de ruim 9000 fietsknooppunten in Nederland, België en de grensregio met Duitsland. Daarnaast biedt deze app ook bestaande routes. Deze zijn onder meer voorzien van verschillende horeca- en overnachtingsmogelijkheden. De app is volledig gratis en geschikt voor zowel iOS als Android.

Komoot-app

Komoot richt zich vooral op de sportieve fietser. De app biedt kant-en-klare routes aan binnen bijna heel Europa. Bij het zoeken kun je onder meer filteren op moeilijkheidsgraad, duur en op welke fiets je rijdt: een toerfiets, racefiets of mountainbike. Je kunt ook zelf routes maken, waarbij je rekening houdt met hoogteprofielen en op welke soort ondergrond je wil fietsen. Je kunt een logboek bijhouden en je ervaringen en routes met anderen delen. De gratis versie van de app is inclusief spraaknavigatie, offline kaarten en wekelijkse updates. Komoot werkt met kaartpakketten. Bij de gratis versie krijg je één regiokaart cadeau. De kosten voor een kaartpakket variëren van € 3,99 tot € 29,99. Bij het Premium-abonnement (dat € 59,99 per jaar kost) krijg je automatisch toegang tot alle beschikbare kaarten. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Fietsen123-app

Deze app geeft je toegang tot ruim 1200 kant-en-klare routes van Fietsen123. Via de Fietsen123-site kun je bovendien zelf routes maken en die naar je smartphone doorsturen. Wil je even een pitstop maken om de accu van je E-bike of om jezelf op te laden? Op de kaart vind je oplaadpunten en horecagelegenheden. Aan deze app zijn geen kosten verbonden. Hij is te downloaden in Google Play en in de App Store.

Fietssport-app

De Fietssport-app is een initiatief van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), de overkoepelende organisatie van fietsclubs in Nederland. Deze app is dan ook vooral bedoeld voor de sportieve fietser. De app biedt je een keuze uit meer dan 1000 routes, waarbij je kunt kiezen uit pittige beklimmingen, kasseien-routes, gravelstroken en wielercafés. Ook bevat deze app de routes van de meer dan 2500 toertochten die jaarlijks op de NTFU-kalender staan. Het Basic-abonnement is gratis. Hiermee kun je onder andere maximaal inzoomen op kaarten, routes opslaan als favoriet en vrijblijvend meerijden met een fietsclub. Het Plus-abonnement geeft je toegang tot alle routes als GPX-download en biedt je een fietsverzekering. Dit abonnement kost € 43 per jaar. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Google Maps

Oké, strikt genomen is Google Maps geen fietsroute-app. Toch wordt dit gratis navigatiesysteem veel gebruikt als fietsrouteplanner. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in onze blogpost zelf een fietsroute maken met Google Maps. Google Maps is beschikbaar voor Android én iOS.

Meer weetjes voor fietsers

Heb je een leuke route gevonden of zelf samengesteld? Dan wil je natuurlijk ook weten hoe gezond fietsen nu eigenlijk is – ook als je met een elektrische fiets op pad gaat. Op onze blogpagina staan hier een aantal leuke en informatieve artikelen over.

De nummer 1 bandenpomp voor je fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze