Zelf een fietsroute maken met Google Maps

Zelf een fietsroute maken met Google Maps

Een fietsroute maken met Google Maps is ideaal, want zo kun je meteen adressen invoegen van plekken waar je onderweg af wilt stappen. Musea en terrassen bijvoorbeeld. Maar hoe doe je dat precies?

  1. Open Google My Maps

    Google Maps is prima te gebruiken als fietsrouteplanner. Daarvoor maak je gebruik van Google My Maps: je ziet dan het volgende startscherm.

  2. Maak een nieuwe kaart voor je fietsroute in Google Maps

    Klink op de rode balk: + NIEUWE KAART MAKEN. Zoek op de kaart naar het gebied waar je je route uit wilt stippelen. Heb je al veel pinpoints opgeslagen in Google? Open dan in een tweede tabblad Google Maps, zodat je ze gemakkelijk over kunt nemen.

  3. Hieronder zie je de tab die openstaat met Google Maps

    Hier staan alle adressen opgeslagen onder jouw account.

  4. Adressen opslaan in Google Maps

    Zoek eerst een startpunt. Kijk bijvoorbeeld bij je eventueel bewaarde pins op Google Maps voor een leuk adres om koffie te drinken.

  5. Selecteer het adres

    Als je er met de cursor op gaat staan, zie je dat er een tekstje verschijnt: Adres kopiëren. Hier staat ook een pictogram bij dat verwijst naar kopiëren. Klik dat aan om de tekst gemakkelijk over te nemen.

  6. Nu ga je terug naar het tabblad waarin je je route wilt maken.

    Plak het gekopieerde adres in het zoekveld van Google My Maps.

  7. Druk op enter.

  8. Onderaan het veld waarin het adres staat, zie je een regeltje: + Toevoegen aan kaart.

    Klik dat aan om het adres op te nemen op de kaart in Google My Maps waarin je aan het werken bent. Je kunt hier ook tekst aan toevoegen, bijvoorbeeld iets lekkers wat je op de menukaart hebt zien staan: “Goed adres voor broodjes”of “Hier appeltaart eten”. Zo ga je verder tot je alle adressen die je op je route mee wilt nemen op de kaart hebt staan. Je kunt ook direct vanuit Google My Maps adressen opslaan. Zoek op de kaart naar de locatie die je mee wilt nemen, klik het aan en selecteer dan weer + Toevoegen aan kaart. 

  9. Als je nu uitzoomt zie je dat er heel wat pins zijn verschenen in Google My Maps.

  10. Fietsroute uitstippelen in Google Maps

    Heb je al je adressen verzameld? Dan is het tijd om de route uit te gaan stippelen. Altijd slim om meteen te doen: sla je kaart op! Dit doe je door de route een naam te geven.

  11. De fietsroute uitstippelen

    De fietsroute stippel je uit door onder het zoekvak in Google My Maps te klikken op het lijntje met verbindingspunten. Als je de cursor er boven houdt verschijnt de tekst: ‘Een lijn tekenen‘. Selecteer vervolgens fiets om een fietsroute te maken.

  12. Start van de route

    De route start bij het koffietentje in Koudekerke. Als je dit aanklikt verschijnt hier een A: dit is punt A in je route (van A naar B).

  13. Hoe je de route wilt laten lopen

    Je kunt de route overal naartoe laten lopen. Handig: verbind eerst de geselecteerde punten (de adressen die je hebt uitgezocht) en kijk dan hoe je de fietsroute precies wilt laten lopen.

  14. Je volgende punt is nu punt B geworden op de kaart.

  15. Punten toevoegen

    Voeg simpelweg punten toe aan je route door telkens te klikken op Bestemming toevoegen, links op het scherm. Als alle adressen zijn aangevinkt, eindig je de route bij het startpunt. 

  16. Foutjes in de fietsroute gemakkelijk herstellen

    Heb je een foutje gemaakt in de volgorde? Dat is gemakkelijk op te lossen. Schuif links in het scherm met de letters van de volgorde. In het voorbeeld zijn C en D nu van plaats gewisseld.

  17. De fietsroute wijzigen

    Klopt de volgorde met hoe je de fietsroute voor ogen had? Dan is het tijd om naar de route zelf te kijken. Misschien staan er veel doorgaande wegen in en fiets je liever over landweggetjes. Je kunt de routesecties gemakkelijk aanpassen door punten in de route te verslepen. Als je de cursor boven een punt in de route houdt, zie je een bolletje verschijnen met daarbij de tekst: Verslepen om route te wijzigen. Hier kun je de punten in route verslepen naar de plek waar je ze wilt hebben. 

  18. Voorbeeld van een wijziging in de fietsroute

    In het voorbeeld is de route aangepast: je volgt niet meer de doorgaande weg van Zoutelande naar Westkapelle, maar het fietspad vlak achter de duinen langs.

  19. Zo loop je de hele route na tot die precies is zoals je het had bedoeld. 

  20. Je Google Maps fietsroute delen

    Als de route klaar is, kun je deze delen. Kies wie je route mag zien. Ook als het een route voor eigen gebruik is, kan het toch handig zijn om de route te delen. Je logt misschien in met je smartphone vanuit een ander Google profiel. Wil je niet dat anderen je route zien? Dé manier om dit op te lossen, is door het volgende aan te vinken: Iedereen met deze link kan de kaart bekijken. Of je dan de link naar jezelf mailt op een ander account, of naar een bekende: je kunt er altijd in. Je kopieert de link heel gemakkelijk door op het kopieer-pictogram te klikken naast de url. 
    Vind je het prima als anderen de route kunnen zien en gebruiken? Vink dan de tweede optie aan. Wil je je naam en foto zichtbaar hebben staan op internet bij deze route, vink dan de derde optie aan.

  21. De route openen op Google My Maps

    Als je nu de Google My Maps-link weer ingeeft (https://www.google.com/maps/d/) of je gebruikt Google om te zoeken naar Google My Maps, dan verschijnt de route die je hebt gemaakt bovenaan op het scherm. Kun je de route niet terugvinden? Let erop of je bent ingelogd met het juiste Google-account, dat zie je aan het icoontje rechtsboven.

De nummer 1 bandenpomp voor de fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze