Hoe hard mag een elektrische fiets?
Hoe hard mag een elektrische fiets?

Elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd, zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden in Nederland. Ze bieden een handige en milieuvriendelijke manier van vervoer, en maken het mogelijk om langere afstanden te overbruggen zonder al te veel fysieke inspanning. Maar hoe hard mag een elektrische fiets eigenlijk gaan? Laten we de regels en voorschriften eens nader bekijken.

Soorten elektrische fietsen

Er zijn drie hoofdtypen elektrische fietsen: de reguliere elektrische fiets (e-bike), de speedpedelec en de fatbike. Elk type heeft zijn eigen regels en snelheidslimieten.

Reguliere elektrische fiets (E-bike)

Een reguliere e-bike ondersteunt de fietser tijdens het trappen met een elektromotor. Hier zijn de belangrijkste punten om te weten:

  • Maximale Ondersteunde Snelheid: De motor mag de fietser ondersteunen tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Boven deze snelheid schakelt de motorondersteuning automatisch uit.
  • Maximaal Motorvermogen: De motor mag een vermogen hebben van maximaal 250 watt.
  • Rijbewijsplicht: Voor een reguliere e-bike is geen rijbewijs nodig.
  • Verzekering: Er is geen verplichte verzekering voor deze e-bikes.

Speedpedelec

Een speedpedelec is een snellere variant van de elektrische fiets en valt in een andere categorie. Hier zijn de regels voor speedpedelecs:

  • Maximale Ondersteunde Snelheid: De motor ondersteunt de fietser tot een snelheid van 45 kilometer per uur.
  • Maximaal Motorvermogen: De motor van een speedpedelec mag een vermogen hebben tot 4000 watt.
  • Rijbewijsplicht: Voor het besturen van een speedpedelec is een bromfietsrijbewijs (categorie AM) vereist.
  • Verzekering: Een speedpedelec moet verzekerd zijn met een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid).

Fatbike

Een fatbike is een type fiets met extra brede banden, ontworpen voor gebruik op ruw terrein zoals sneeuw, zand of modder. Er zijn zowel elektrische als niet-elektrische varianten van de fatbike. Hier zijn de regels voor elektrische fatbikes:

  • Maximale Ondersteunde Snelheid: Voor een elektrische fatbike die als e-bike wordt geclassificeerd, geldt dezelfde maximale snelheid als voor een reguliere e-bike: 25 kilometer per uur.
  • Maximaal Motorvermogen: De motor mag een vermogen hebben van maximaal 250 watt.
  • Rijbewijsplicht en Verzekering: Net als bij reguliere e-bikes is er geen rijbewijs nodig en is er geen verplichte verzekering voor elektrische fatbikes die als e-bike zijn geclassificeerd.

    Belangrijke overwegingen

    Naast de snelheidslimieten zijn er enkele andere zaken waar e-bike, speedpedelec, en fatbike gebruikers rekening mee moeten houden:

    • Helm: Voor reguliere e-bikes en elektrische fatbikes is het dragen van een helm niet verplicht, maar voor speedpedelecs is een goedgekeurde bromfietshelm of speedpedelec-helm wel verplicht.
    • Verkeersregels: Beide typen fietsen moeten zich aan de verkeersregels houden die gelden voor fietsen. Speedpedelecs mogen op het fietspad rijden waar een maximumsnelheid van 30 km/u geldt, maar moeten op de rijbaan bij hogere maximumsnelheden.
    • Verlichting en Reflectie: Zoals bij alle fietsen, moeten e-bikes, speedpedelecs en fatbikes voorzien zijn van de juiste verlichting en reflectoren om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer.

       

      De nummer 1 bandenpomp voor de fiets

      De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

      Bekijk onze keuze