Hoe voorkom je een slingerende caravan?
Met een goede voorbereiding verklein je de kans dat je caravan gaat slingeren. Hoe ervaren je als chauffeur ook bent, soms kun je een slingerende caravan niet voorkomen. In dat geval helpt het om alert te zijn en op de juiste manier te reageren. In deze blog leggen we je uit hoe je een slingerende caravan weer onder controle krijgt.
Oorzaken slingerende caravan
De volgende factoren vergroten de kans dat je caravan gaat slingeren:
- De caravan vangt zijwind
- Te hard rijden
- De caravan heeft geen goede bandenspanning
- Spoorvorming op de weg
- Het maken van een plotselinge stuurbeweging
- Luchtverplaatsing door een tegemoetkomende of passerende vrachtwagen
- Turbulentie door een inhaalmanoeuvre in een tunnel
- De caravan is niet goed beladen
- Het afdalen van een helling
Zo voorkom je dat je caravan gaat slingeren
Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je caravan een stabiele wegligging heeft, zodat je goed op weg gaat naar je vakantieadres.
Stop zware spullen in de auto
Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan is erg belangrijk om veilig te kunnen rijden. In principe zorgt een zwaardere auto voor meer stabiliteit. Is de auto lichter, dan heb je minder controle meer als de caravan gaat slingeren. Belaad een caravan tot maximaal 75% van het totaalgewicht van de beladen auto: dit is het gewicht van de wagen zelf plus dat van alle inzittenden en bagage. Houd hierbij altijd rekening met het maximale laadvermogen van de auto en caravan. Deze waarden vind je op de kentekenbewijzen.
Zorg voor de juiste kogeldruk
Kogeldruk is het gewicht dat de caravan via de koppeling uitoefent op de trekhaak. Deze naar beneden gerichte kracht beïnvloedt de wegligging en het rijgedrag van de wagen. De auto, trekhaak en caravan hebben ieder hun eigen voorgeschreven kogeldruk. Je vindt deze waarden in het instructieboekje, de bijgeleverde papieren en op de typeplaatjes. Er zijn zowel analoge als digitale apparaten om de kogeldruk te meten.
Bagage in je caravan: wat stop je waar
Plaats zware bagage zo laag en dicht mogelijk bij de as. Verdeel de spullen in gelijke mate over de linker- en rechterkant van de caravan. Lichte bagage als kleding kun je in de kastjes stoppen. Wil je fietsen meenemen? Dan kun je deze het beste binnen in de caravan plaatsen, bij voorkeur boven de as. Let op: de gewichtsverdeling beïnvloedt de kogeldruk (zie boven). Is deze druk te hoog en zakt de achterkant van de auto te veel in? Verplaats dan de bagage die voorin de caravan staat meer naar het midden. Ook een lage kogeldruk verhoogt de kans op slingeren. Verplaats in dat geval een deel van de bagage naar de voorkant van de caravan.
Meet de bandenspanning
Klaar met het inladen van je bagage? Meet dan de bandenspanning van je caravan en auto, voordat je op reis gaat. Zorg dat alle banden over de juiste luchtdruk beschikken, dit vergroot de stabiliteit van de caravan. Te weinig lucht vermindert het draagvermogen, te veel gaat ten koste van het comfort. De juiste luchtdruk staat op de banden vermeld.
Rij niet harder dan 90 km per uur
De snelheid waarmee je rijdt, is van grote invloed op de kans dat een caravan gaat slingeren. In Nederland mag je met een caravan niet harder dan 90 km per uur. Dat is niet zonder reden: bij veel auto-caravan combinaties neemt de stabiliteit van de wegligging af als je harder dan 90 km per uur rijdt.
Denk aan een stabilisatorkoppeling en trailercontrole
Je kunt de kans op slingeren verkleinen door een stabilisatorkoppeling te gebruiken. Hierdoor heb je bijvoorbeeld minder last van luchtverplaatsing door vrachtwagens en windstoten. Let wel: ook met een stabilisator moet je de caravan nog steeds goed beladen en je aan de maximale snelheid houden. Als aanvulling op een stabilisatorkoppeling kun je een auto en caravan eventueel ook uitrusten met elektronische stabiliteitssystemen. Deze helpen de bestuurder met duidelijke signalen en zorgen ervoor dat er automatisch geremd wordt bij slingerbewegingen.
Wat moet je doen (en wat niet!) als je caravan slingert
Blijf kalm en verminder je snelheid. Dat is de beste manier om een slingerende caravan onder controle te krijgen. Trap je koppeling in, laat het gas los en hou je stuur recht. Rem als de caravan zich nagenoeg in een rechte lijn achter de auto bevindt. Rem flink, maar voorkom blokkeren. Geef geen extra gas en, belangrijker nog, stuur vooral niet tegen. Dit vergroot namelijk de kans dat de slingerbeweging alleen maar groter wordt. Controleer bij de eerstvolgende parkeerplaats de bandenspanning, belading en kogeldruk. En pas ze, indien nodig, aan.
Meer blogs over (caravan)banden
Wil je meer weten over de juiste bandenspanning voor je caravan? Neem dan een kijkje op onze blogpagina. Hier vind je ook informatie over het zelf oppompen van autobanden en het verschil tussen winter- en zomerbanden.
Lees meer blogs
Runflat banden zijn een slimme oplossing voor autobezitters die meer veiligheid en...
Lees meerHet kan iedere automobilist overkomen: je stapt in je auto, rijdt een...
Lees meerEen lekke autoband is heel vervelend, vooral als het komt door iets...
Lees meer