Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?
Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Fietsen is een goede manier om af te vallen, of je nu een wielrenner, mountainbiker of recreatieve fietser bent. Hoeveel calorieën je tijdens het fietsen verbrandt, hangt onder meer af van je snelheid, gewicht en de tijd die je op het zadel doorbrengt.

Hoeveel calorieën verbrandt een gewone fietser?

Of je nu naar je werk fietst of op je gemak een tochtje door de natuur maakt: je verbrandt er calorieën mee. Zo ben je tegelijkertijd duurzaam en gezond bezig. In onderstaande tabel zie je hoeveel calorieën een gewone fietser met een gewicht van 70 kilo gebruikt. Als je lichter bent, hoef je minder gewicht te verplaatsen, dus verbruik je minder calorieën. 

Aantal km per uur   Calorieverbruik 

15 km/u

279 kcal 

18 km/u

405 kcal

21 km/u

552 kcal

 

Een gewone fietser verbrandt dus zo’n 405 calorieën als hij een uur lang fietst met een gemiddelde snelheid van 18 kilometer per uur.

Hoeveel calorieën verbrandt een wielrenner?

Wielrenners in de Tour de France verbranden gemiddeld zo’n 6000 calorieën per etappe. Bij een bergrit loopt dit zelfs op naar 9000 calorieën: dat is 3,5 keer meer dan een gemiddelde man dagelijks aan energie nodig heeft. In het onderstaande overzicht zie je hoeveel calorieën een wielrenner van 70 kilo verbruikt.

Aantal km per uur   Calorieverbruik 

25 km/u

809 kcal 

30 km/u

941 kcal

35 km/u

1205 kcal

 

De tabel laat zien dat een wielrenner 1205 kcal verbruikt bij een snelheid van gemiddeld 35 kilometer per uur. Als hij deze snelheid vijf uur lang volhoudt, verbruikt hij in totaal 6025 kcal. Net zoveel dus als tijdens een gemiddelde Touretappe! Het maakt natuurlijk wel een verschil of je alleen rijdt of in een groep. Hoe dan ook is wielrennen een ideale manier om energie te verbranden.

Hoeveel calorieën verbrandt een mountainbiker?

Mountainbiken is een andere tak van sport dan wielrennen. Als mountainbiker moet je namelijk regelmatig van tempo wisselen. Bovendien rij je met dikkere banden over onverharde paden, dus heb je meer weerstand dan een wielrenner. Daarom is het calorieverbruik in onderstaande tabel niet gebaseerd op snelheid, maar op de tijd die je mountainbiketocht kost. Ook deze cijfers gelden voor iemand van 70 kilo.


Mountainbiketijd  Calorieverbruik 

15 min

147 kcal 

30 min

294 kcal

60 min

588 kcal

In de tabel kun je aflezen dat een mountainbiker na een half uur zo’n 294 calorieën heeft verbrand. Dat is iets meer dan een reguliere fietser die een uur lang met een gemiddelde snelheid van 15 kilometer per uur rijdt.

Het calorieverbruik dat past bij jouw situatie

Je calorieverbruik hangt niet alleen af van je snelheid, gewicht en fietstijd. Ook je conditie speelt een rol: hoe fitter je bent, hoe efficiënter je energie verbruikt. Logischerwijs speelt ook de omgeving een rol: kies je voor een tocht door de heuvels, dan zul je meer calorieën verbruiken dan op een vlakke weg. En dan zijn er nog factoren waar je geen invloed op hebt, zoals het weer. Bij rugwind hoef je immers minder moeite te doen om vooruit te komen dan bij een flinke tegenwind.

Afvallen met fietsen

Om 1 kilo af te vallen, moet je ongeveer 7000 calorieën verbranden. Maakt het daarbij uit hoe snel je fietst? Ja. En dan nu het goede nieuws: je hoeft niet op volle snelheid te fietsen om gewicht kwijt te raken! De ideale hartslag om vet te verbranden ligt namelijk tussen de 65% en 75% van je maximale hartslag. Als een vuistregel kun je deze rekenformule gebruiken: 220 minus je leeftijd. Daarmee maak je een schatting van je maximale hartslag. Als je 40 jaar bent, heb je ongeveer een maximale hartslag van 220 – 40 = 180. Om vet te verbranden, moet je hartslag tijdens het fietsen dus 180 x 70% = 126 slagen per minuut zijn.   

Buikvet verbranden met fietsen

Afvallen doe je niet op één dag, maar verspreid over bijvoorbeeld een periode van meerdere weken. Je kunt helaas niet kiezen op welke plek in je lichaam je vet verbrandt: dit gebeurt overal, beetje bij beetje. Geduld is dus een schone zaak als je buikvet wilt verliezen. Let daarbij goed op je voeding: eet verstandig en genoeg, zodat je lichaam de voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft. Maar eet niet te veel, te vet of te zoet. Want als je (buik-)vet wilt verliezen, moet je per dag meer calorieën verbruiken dan je binnen krijgt. 

De juiste (banden-)spanning

Fietsen doet meer dan calorieën verbranden. Het is goed voor je hart, je spijsvertering en voor je weerstand. Bovendien voel je de dagelijkse spanning al snel van je afglijden tijdens een fietstochtje door de natuur. Je fiets is dan ook een belangrijk hulpmiddel om lichamelijk én geestelijk gezond te blijven. Zorg daarom dat je banden altijd goed opgepompt zijn. Dit fietst een stuk prettiger en motiveert je om vaker de fiets te pakken. Bij Donrox vind je verschillende elektrische fietspompen waarmee je thuis én onderweg je banden op de juiste spanning houdt.

Heb je een elektrische fiets en vraag je je af hoeveel energie je verbrandt als je hierop fietst? Lees dan ons artikel hoeveel calorieën verbrand je met elektrisch fietsen. We weten allemaal dat fietsen gezond is, maar kun je ook te weinig of te veel fietsen? Die vraag beantwoorden we in de blogpost hoeveel kilometer fietsen per dag is gezond.

De nummer 1 bandenpomp voor de fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze