Fietsen gezond
Hoeveel kilometer fietsen per dag is gezond?

Fietsen is gezond en ontspannend. Een vraag die we vaak horen van fietsliefhebbers is hoeveel kilometer per dag gezond is. Ze vragen zich af of hier een minimum of maximum aan zit. In deze blog gaan we dieper op dit onderwerp in. Ook gaan we in op de verschillen tussen fietsen, wandelen en het rijden op een e-bike.

Hoelang fietsen per dag is gezond?

Om met de deur in huis te vallen: op deze vraag is geen antwoord. Fietsen en bewegen in het algemeen is gezond, maar er zijn geen wetenschappelijke minima of maxima per dag vastgesteld. We raden ook aan om hier niet op te focussen. Wel zijn er andere waardevolle richtlijnen voor voldoende beweging.

Bewegen, en dus ook fietsen, is gezond

Door te bewegen, blijf je fit en verklein je het risico op chronische aandoeningen. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Voor ouderen geldt dat bewegen samenhangt met een verminderd risico op lichamelijke beperkingen en cognitieve achteruitgang. Maar hoeveel lichaamsbeweging heb je dan precies nodig om je gezondheid te bevorderen? Om die vraag te beantwoorden, heeft de Gezondheidsraad in 2017 enkele richtlijnen opgesteld. Voor volwassenen en ouderen geldt het volgende:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Lever minstens 150 minuten per week een matig intensieve of zwaar intensieve inspanning en doe dit verspreid over verschillende dagen
  • Verricht minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten
  • Voorkom dat je veel stil zit

Hoeveel kilometer fietsen per week is gezond?

Als je rustig fietst, rij je ongeveer 15 kilometer per uur. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en ga je iets sneller ademhalen. Je energiegebruik wordt dan beschouwd als een matig intensieve lichamelijke inspanning. Om fit te blijven, moet je per week minstens 37,5 kilometer op een rustig tempo fietsen. Je kunt dit bijvoorbeeld verdelen over 2 dagen, wat neerkomt op zo’n 19 kilometer per fietsdag. Vaker, langer en sneller fietsen is gezonder, maar zorg in dat geval wel dat je voldoende rust inbouwt om te herstellen. Zo verklein je de kans op (spier)blessures.

Is fietsen op een elektrische fiets gezond?

E-bikes hebben het imago dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Ten onrechte, want uit een groot Europees onderzoek bleek dat fietsen met trapondersteuning onder matig intensief bewegen valt. Je kunt dus ook fit en gezond blijven als je met een e-bike rijdt. In onze blog over of elektrisch fietsen gezond is gaan we hier dieper op in.

Is fietsen net zo gezond als wandelen?

Wandelen geldt eveneens als een vorm van matig intensief bewegen. Als je kijkt naar het energieverbruik, maakt het dan ook niet veel uit of je een uur wandelt of rustig fietst. In beide gevallen verbrand je er ongeveer 300 calorieën mee. Ook als spierversterkende activiteit ontlopen wandelen en fietsen elkaar niet veel. Tijdens beide vormen van beweging train je immers je been- en bilspieren. Wil je je botten versterken? Trek dan je wandelschoenen aan. In tegenstelling tot fietsen, belast je tijdens een wandeling je botten met hun eigen gewicht. Hierdoor verbetert de structuur en massa van je botten. Dit is vooral vanaf je veertigste belangrijk, omdat je botdichtheid dan begint af te nemen en je een hoger risico op osteoporose loopt.

De nummer 1 elektrische pomp voor fietsbanden

Hou je fietsbanden fit door minstens één keer per maand de luchtdruk te checken. Met de Donrox Ride F511 is dit klusje zo geklaard. Is de bandenspanning te laag? Met één druk op de knop heeft je band snel weer de juiste luchtdruk, zodat hij minder snel slijt. De Donrox Ride F511 is compact, draagbaar en USB-oplaadbaar.

Gezond op weg

Wil je meer weten over de relatie tussen gezondheid en fietsen? Check dan onze blog, waarin we onder meer beschrijven hoeveel calorieën je met (elektrisch) fietsen verbrandt.

De nummer 1 bandenpomp voor je fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze