Schräderventiel oppompen

Hoe pomp je een Schraderventiel op?

Er bestaan verschillende soorten ventielen voor banden. De meest bekende varianten zijn Dunlop-Blitz (Hollands ventiel), Presta (Frans ventiel) en Schrader (Amerikaans ventiel). In deze blog zoomen we in op het Schraderventiel.

Wat is een Schraderventiel?

In 1891 ontwikkelde de Schrader Company de eerste versie van wat nog steeds het Schraderventiel heet. Dit ventiel bestaat uit een cilinder met een diameter van 8 mm. In het midden zit een pinnetje met een veer. Als je deze pin indrukt, kan de lucht in of uit de band lopen. Dit type ventiel wordt op bijna iedere auto-, vrachtwagen-, motor- en brommerband gebruikt. Ook zit het ventiel op de banden van (oudere) mountainbikes en rolstoelen. Om lucht in een band met Schraderventiel te blazen, heb je een pomp of verloopstuk nodig waarin een staafje zit. Dit staafje drukt het pinnetje in het ventiel naar beneden, zodat de lucht kan passeren.  

Hoeveel bar oppompen?

Het Schraderventiel wordt vooral gebruikt in banden van gemotoriseerde voertuigen. Handig, want daardoor kun je deze banden bijna overal ter wereld oppompen bij garages en benzinestations. Bij de meeste autobanden ligt de gewenste druk tussen de 2 en 3 bar. Voor bromfietsen geldt een iets lagere waarde: tussen de 2 en 2,5 bar. Voor een vrachtwagenband wordt een spanning van 8 tot 9 bar aangeraden, afhankelijk van onder andere de breedte van de band. Raadpleeg altijd de handleiding voor de aanbevolen bandenspanning. Deze informatie staat ook op de zijkant van een band. 

Schraderventiel oppompen. Zo doe je dat.

  1. Haal het dopje van het ventiel.

  2. Maak je gebruik van een pomp met een smal mondstuk, zoals een Nederlandse fietspomp met knijpstuk? Dan is het mondstuk te smal om op het Schraderventiel aan te sluiten. Draai in dit geval een verloopstuk op het ventiel. 

  3. Sluit het mondstuk van je slang aan door hem stevig aan te drukken of erop te draaien.

  4. Pomp de band op tot de gewenste druk.

  5. Maak de slang weer los en draai de ventieldop terug. Dit dopje voorkomt dat er vuil onderin het ventiel terecht komt.

Belang van de juiste bandenspanning

Goed opgepompte banden zijn essentieel als je duurzaam, zuinig én veilig wilt rijden. Om met die eerste twee voordelen te beginnen: harde banden slijten minder snel, zodat je ze minder vaak hoeft te vervangen. Ook verlagen ze de weerstand op de weg – en daarmee je brandstof- of energieverbruik. Dit geldt des te meer voor elektrische auto’s, omdat ze vaak zwaarder zijn dan vergelijkbare brandstofauto’s. Wat de veiligheid betreft: een goed opgepompte band verkort je remweg en verlaagt de kans op een klapband en op aquaplaning. Lees ook onze blogpagina met 5 tips over de juiste bandenspanning.

Autobanden zelf oppompen

Wist je dat je gemakkelijk thuis je autobanden kunt oppompen? In de blogpost zelf autobanden oppompen leggen we je uit hoe je dit het beste kunt doen. Ook vind je hier artikelen over het switchen van zomer- naar winterbanden.

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze