Tips voor fietsen in de winter
Fietsen in de winter zonder koude voeten
Lekker blijven fietsen in de winter is goed voor je gezondheid, maar hoe houd je het comfortabel? We hebben de beste tips voor koude preventie voor je op een rijtje gezet. Zo krijg je nooit meer koude voeten op de fiets!
Fietsen in de winter is gezond
Fietsen is gezond, maar het kan een uitdaging zijn om ook in de winter kilometers te blijven maken. En dat terwijl het zo goed is voor je luchtwegen, door de grote inname van frisse lucht. Zuurstof is ook belangrijk voor je hersenen, bloeddruk en hartslag. Bovendien val je sneller af door bewegen in de kou, omdat je lichaam harder z’n best moet doen om warm te blijven. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je het hele jaar door blijven fietsen.
Fietskleding in de winter
Goede kleding staat op nummer één. Warme en waterdichte handschoenen met antislip, lekker dikke sokken, waterdichte schoenen en een goed gevoerde wind- en waterdichte broek en jas. Denk in laagjes, dat isoleert het best. Thermokleding draag je zo strak mogelijk op de huid, zodat vocht afgevoerd wordt naar de volgende laag. De buitenste laag moet wind- en waterdicht zijn, maar wel ademend zodat het vocht weg kan. Reflecterende strepen maken je zichtbaar voor autobestuurders, wel zo veilig. Bij je een strakke broek kun je beenwarmers dragen voor een extra warmtelaag. Zorg trouwens dat je het niet te heet hebt als je op de fiets stapt, je moet ook nog wat warmte kwijt kunnen. Je krijgt het vanzelf warm door de beweging.
Koude handen en voeten op de fiets
Heb je gauw last van koude handen en voeten op de fiets? Trek winterwandelschoenen aan en plak een voetenwarmer onder je sok, die geeft urenlang warmte af. Stop ook losse handenwarmertjes in je zakken, zodat je onderweg regelmatig even je handen kunt warmen. Neem een thermosfles thee of koffie mee en een losse emaillen mok, die geleidt de warmte goed. Een stukje pure chocolade of een hand nootjes geeft je snel weer energie en helpt je je temperatuur op peil te houden. Wil je je handschoenen niet uittrekken om je smartphone onderweg te bedienen, kies dan voor touchscreen handschoenen. Echte koukleumen zijn gebaat bij goede skihandschoenen. Neem ook altijd een extra paar handschoenen en sokken mee voor geval van nood.
Denk ook aan je hoofd
Via je hoofd verlies je veel warmte, draag daarom altijd een muts als je gaat fietsen in de winter. Is dat je gauw te warm? Een hoofdband om je oren warm te houden scheelt al veel.
Smeer je goed in
Ga op zoek naar een goede vocht inbrengende crème om altijd mee te nemen op de fiets. Vaseline is fijn voor je lippen, maar wordt gemaakt van petroleum en sluit je huid hermetisch af. Er zijn genoeg lippenbalsems op de markt met duurzame, natuurlijke ingrediënten die de huid voeden. Ook voor je handen en gezicht zijn fijne vette crèmes te vinden zonder schadelijke stoffen. Je zonnebril blijft in de winter in je fietstas: die is ideaal tegen die felle laagstaande winterzon, maar ook bij tranende ogen door de wind.
Veilig fietsen met de juiste bandenspanning
Nog iets om in de gaten te houden bij fietsen in de winter: gladheid. Ook dat is gelukkig op te vangen. Met de juiste bandenspanning ga je een stuk veiliger de weg op, lees daarover meer in onze blogpost met tips voor de juiste bandendruk. Ga je met een e-bike op pad, houd dan in gedachten dat je accu een eerder leegloopt bij lage temperaturen. Meer wintertips voor de e-bike vind je het artikel met tips voor een fietstocht op de elektrische fiets in de winter. Wil je een keer een nieuwe route proberen. Lees dan onze blogpost over hoe je een fietsroute maakt met Google Maps.
Lees meer blogs
Een van de meest voorkomende ventielen op fietsen in Nederland is het...
Lees meerDe populariteit van elektrische fietsen, oftewel e-bikes, is de afgelopen jaren enorm...
Lees meerEen staaroperatie is een veelvoorkomende en doorgaans veilige ingreep waarbij de troebele...
Lees meer