Verschil winterband en zomerband
Het verschil tussen winterbanden en zomerbanden

Nu de winter nadert, vragen veel mensen zich af of ze hun zomerbanden in moeten wisselen voor winterbanden. Om een afgewogen keuze te maken, is het belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen van deze banden zijn. Daarom zetten we in deze blog de verschillen eens uitgebreid op een rijtje. 

We kijken hierbij naar de volgende zaken: 

  • Het profiel
  • De rubbersamenstelling
  • De remweg en tractie
  • De rolweerstand
  • Het geluid

Profiel winterbanden vs. zomerbanden

Winterbanden hebben een grover en dieper profiel dan zomerbanden. In de profielblokken van winterbanden zitten horizontale, verticale en schuine groeven: de zogenoemde lamellen. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius vervormt dit profiel, zodat de inkepingen voor meerdere aangrijpingspunten op het wegdek zorgen. Hierdoor grijpt de winterband zich als het ware vast aan (natte) sneeuw. Het profiel van zomerbanden bestaat uit grote blokken die ook bij hogere temperaturen goed contact met het wegdek maken. Ook voeren ze gemakkelijk regenwater af, zodat ze aquaplaning voorkomen. De profieldiepte van nieuwe winterbanden bedraagt ongeveer 9 millimeter, die van nieuwe zomerbanden 7,5. Wettelijk moet je beide typen banden vervangen vanaf 1,6 millimeter. De ANWB raadt echter aan zomerbanden vanaf 2 millimeter te vervangen, winterbanden vanaf 4 millimeter, zeker als je met de auto op wintersport gaat. Lees onze blogpost over het meten van de profieldiepte van je banden om te checken of je banden nog voldoende profiel hebben.

Rubbersamenstelling winterbanden vs. zomerbanden

Het rubber van zomerbanden is harder dan dat van winterbanden. Dit heeft onder meer als voordeel dat zomerbanden langer meegaan. Het rubber van zomerbanden is flexibel genoeg om ook bij hogere temperaturen goed te presteren, maar wordt bij koud weer te stug. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius krijgt een zomerband minder loopvlak: het gedeelte van de band dat in aanraking met het wegdek komt. Winterbanden presteren dan juist beter, omdat hun rubber veel zachter is en ook bij lage temperaturen soepel genoeg blijft om voldoende contact met de weg te maken.

Verschil remweg en tractie

Met een winterband heb je veel meer tractie (ofwel grip) op een koud of besneeuwd wegdek dan met een zomerband. Een winterband heeft dan immers meer aangrijpingspunten, zodat hij beter contact met het wegoppervlak maakt. Dit heeft als voordeel dat je makkelijker optrekt en stabieler stuurt, zeker in bochten. Ook kom je met een winterband sneller een besneeuwde helling op, als je dat met een zomerband überhaupt al lukt. 

Tractie heeft ook invloed op de remweg. Boven de 7 graden Celsius heeft een zomerband een kortere remweg, zowel op een nat als droog wegdek. Bij lagere temperaturen presteert een winterband beter: bij een snelheid van 100 kilometer per uur sta je met een winterband 4 meter eerder stil dan met een zomerband. Dit verschil is nog groter op een besneeuwd wegdek. Bij een snelheid van 50 kilometer per uur sta je dan met een winterband na 25 meter stil, met een zomerband pas na 53 meter. 

Verschil rolweerstand tussen winterbanden en zomerbanden

Omdat zomerbanden een gladder profiel en hardere rubbersamenstelling hebben dan winterbanden, ondervinden ze minder rolweerstand. Hierdoor gebruik je minder brandstof als je op zomerbanden rijdt. Ook gaan zomerbanden onder normale omstandigheden langer mee dan winterbanden. Is het kouder dan 7 graden Celsius? Dan slijten zomerbanden juist sneller dan winterbanden. 

Geluid winterbanden vs. zomerbanden

Een band die over het asfalt rolt, produceert geluid. Door hun verschil in rubbersamenstelling hangt de geluidsproductie van zomerbanden en winterbanden af van de temperatuur. Bij koud weer wordt het rubber van zomerbanden relatief hard, zodat het afrolgeluid hoger is dan bij een winterband. Bij hogere temperaturen maakt een winterband juist meer geluid. Overigens zijn er meer factoren die het afrolgeluid beïnvloeden, zoals de kwaliteit van een band. Als er bijvoorbeeld sprake is van onregelmatige slijtage (ofwel zaagtandslijtage) produceert een band steeds meer geluid, of het nu een zomer- of winterband is. 

Wanneer wisselen naar winterbanden?

Het is een onderwerp dat ieder jaar terugkomt: moet je in het najaar wisselen van zomer- naar winterbanden? En zo ja, wanneer? Je leest er meer over in onze blog over het wisselen naar winterbanden.

Meer blogs over autobanden

Op onze blogpagina vind je meer artikelen over autobanden. Zo gaan we in op de vraag of het verstandig is om ’s zomers op winterbanden te rijden. Ook geven we je 5 tips voor de juiste bandenspanning en adviseren we je over de beste manier om zelf je autoband op te pompen.

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze