Bandenspanning vespa
De juiste bandenspanning voor een Vespa

Onbezorgd met je Vespa de weg op? Zorg dan dat je scooterbanden de juiste spanning hebben. Dit vergroot je veiligheid en scheelt je onderhouds- en brandstofkosten. In deze blog leggen we je uit wat de meest optimale bandenspanning is voor jouw type Vespa.

Voordelen van een goede bandenspanning  

Een juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je met meer plezier op je scooter rijdt – of dit nu een Vespa of ander merk is. Staan je banden te zacht? Dan hebben ze meer rolweerstand, met als gevolg dat je Vespa zwaarder stuurt en je meer brandstof verbruikt. Ook wordt je remweg langer. Daarnaast slijten zachte banden sneller. Je loopt dan meer risico op een klapband. Overigens is het ook niet goed om je banden te hard op te pompen. Dit maakt je banden smaller, waardoor je minder grip op het wegdek hebt. Ook niet onbelangrijk: keiharde banden verminderen de demping en daarmee je rijcomfort. 

Check je bandenspanning

Een rubberband is nooit honderd procent luchtdicht. Na verloop van tijd verliest hij vanzelf spanning, ook als je niet op je Vespa rijdt. Check daarom iedere maand even de luchtdruk. Doe dit als de banden koud zijn, dus voordat je de weg op gaat. Immers, als je rijdt, warmen de banden op en neemt de druk gemiddeld met 0,2 bar toe. Wil je de banden na een lange rit toch meteen even oppompen? Voeg dan 0,2 bar aan de aanbevolen luchtdruk toe. Als de banden afkoelen, zakt de spanning vanzelf naar de juiste waarde. 

Hoe pomp je de banden van je Vespa op?

  1. Draai het dopje op het ventiel. 
  2. Op bijna alle Vespabanden zit een Schraderventiel.

    Afhankelijk van de aansluitmogelijkheden van je pomp moet je eventueel eerst een adapter op het ventiel draaien.

  3. Sluit de pomp aan.
  4. Check de bandenspanning.

    Is de luchtdruk te laag? Pomp dan net zo lang tot de meter de juiste druk aangeeft.

  5. Maak de pomp en eventueel het adapter los en schroef het dopje weer op het ventiel.

Bandenspanning voor verschillende Vespa-modellen

De juiste bandenspanning verschilt per Vespa. Hieronder staat de aanbevolen luchtdruk voor vier verschillende Vespa-modellen.

 

Luchtdruk voorband

Luchtdruk achterband

Bandenspanning Vespa Sprint

1,8 bar

2,0 bar

Bandenspanning Vespa Primavera

1,6 bar

1,8 bar

Bandenspanning Vespa LX

1,7 bar

2,0 bar

Bandenspanning Vespa LX50

1,6 bar

2,0 bar

 

De juiste bandenspanning bij andere voertuigen

Heb je geen Vespa, maar een ander merk scooter? Lees dan ons algemene advies over het oppompen van scooterbanden. Op onze blog vind je ook informatie over de juiste bandenspanning voor auto’s, caravans en diverse soorten fietsen.

De nummer 1 bandenpomp voor de scooter

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je scooter op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze