Winterbanden in de zomer – een goed idee?
In het voorjaar wordt het weer tijd om de banden te wisselen. Overweeg je om de winterbanden erop te laten zitten in de zomer? We leggen je in deze blogpost uit waarom dit geen goed idee is.
Langere remweg met winterbanden in de zomer
Winterbanden hebben een andere samenstelling dan zomerbanden. Het profiel van winterbanden is ontworpen voor het gebruik op sneeuw en ze zijn minder effectief op een droog wegdek. Ze hebben daardoor een langere remweg bij hogere temperaturen. Hoe hoger de temperatuur en hoe hoger de snelheid, hoe groter het verschil. Bij een temperatuur van 35°C zijn de remprestaties van winterbanden maar liefst 30% minder.
Winterbanden slijten harder in de zomer
Een ander nadeel van het rijden met winterbanden in de zomer is dat ze harder slijten dan zomerbanden bij hogere temperaturen. Behalve dat je hierdoor eerder nieuwe banden moet kopen, loop je ook het risico dat je winterbanden hierdoor in de winter over te weinig profiel beschikken. En dit is juist het moment dat je het profiel hard nodig kunt hebben.
Brandstof besparen met zomerbanden
Een winterband heeft een grotere rolweerstand dan een zomerband. Als je in de zomer met je winterbanden blijft rijden, verbruik je dus meer brandstof. Dit kost je meer geld en is slecht voor het milieu.
Mag je in de zomer met winterbanden rijden?
In Nederland is het niet verboden om in de zomer met winterbanden op je auto te rijden. Dit geldt echter niet in alle landen. Zo is het bijvoorbeeld in Italië verboden om in de zomer met winterbanden te rijden met een beperkte maximale snelheid. De boete op het overtreden van deze wet loopt op tot vele honderden euro’s.
Wanneer wisselen van winterbanden
Zo gauw de klok wordt verzet is het verstandig om van banden te wisselen. Gaat de wintertijd in, leg dan de winterbanden op de auto. In het voorjaar is het ingaan van de zomertijd het signaal om de winterbanden weer van de auto te halen.
Houd je autobanden op de juiste spanning
Ook in de zomer blijft het belangrijk de autobanden op de juiste spanning te houden. Houd in gedachten dat de juiste spanning voor autobanden in de zomer net even anders is dan in de winter. Lucht zet uit als de temperatuur stijgt. Als vuistregel kun je aanhouden dat voor elke 10 graden Celsius de bandenspanning met 0,1 bar toeneemt. Je kunt hiermee heel gemakkelijk een bandenspanningstabel maken. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste spanning te pakken hebt, in zomer en winter. Kijk hier voor onze handige autocompressor om autobanden op de juiste spanning te houden.
Lees meer blogs
Runflat banden zijn een slimme oplossing voor autobezitters die meer veiligheid en...
Lees meerHet kan iedere automobilist overkomen: je stapt in je auto, rijdt een...
Lees meerEen lekke autoband is heel vervelend, vooral als het komt door iets...
Lees meer