Zomerbanden in de Winter
Zomerbanden in de Winter

Als je een nieuwe auto koopt, is deze meestal voorzien van zomer banden. Onder normale omstandigheden is dit namelijk de meest veilige en comfortabele band. In deze blog gaan we in op de vraag of het verstandig is om ook ’s winters met zomerbanden te rijden.

Verschil zomerbanden en winterbanden

Op een normaal wegdek presteren zomerbanden beter dan winterbanden. Ze hebben dan meer grip, een kortere remweg en slijten minder hard. Ook produceren ze minder geluid en rijden ze zuiniger bij hoge snelheden. Echter, bij een nat, koud, glad en besneeuwd wegdek ben je beter af met een winterband, omdat deze meer grip biedt bij temperaturen onder de 7 graden Celsius.

Is het verstandig om in de winter door te rijden met zomerbanden? 

Als het droog is en niet al te hard regent, kun je in Nederland ook ’s winters met zomerbanden de weg op. Wel moet je dan je snelheid aanpassen en iets meer afstand houden, omdat een zomerband een langere remweg heeft op een nat of koud wegdek. Houd er bovendien rekening mee dat zomerbanden harder slijten bij lagere temperaturen. Ze verliezen hun elasticiteit en scheuren sneller, wat de kans op een ongeluk vergroot. 

Rijden in de sneeuw met zomerbanden

Rijden met zomerbanden in de sneeuw is gevaarlijk. Bij lagere temperaturen, ijzel en sneeuw heb je flexibele banden nodig voor meer grip op de weg. Omdat het rubber van zomerbanden hard is, maakt het in winterse omstandigheden te weinig contact met de weg. Ook is het profiel van zomerbanden niet diep genoeg om sneeuw af te voeren. De remweg van zomerbanden op een besneeuwd wegdek is dan ook bijna 30 meter langer dan die van winterbanden. Het advies is om bij sneeuw of ijzel niet met zomerbanden de weg op te gaan.

Rijden met zomerbanden in de winter in het buitenland

In Nederland ben je als automobilist niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Dit geldt ook voor België, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Polen, al wordt in deze landen wel aangeraden om winterbanden te gebruiken bij sneeuw en ijzel. In Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Noorwegen moet je bij winterse omstandigheden met winterbanden rijden. In Finland, Zweden en Oostenrijk ben je tijdens de winterperiode verplicht om op winterbanden te rijden. Dit geldt ook in Italië, Slovenië en in de Franse berggebieden (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica), tenzij je een goed passende sneeuwketting in de auto hebt liggen. In de rest van Frankrijk geldt geen verplichting voor winterbanden, maar worden deze bij sneeuw en ijzel wel aangeraden. In landen als Duitsland, Slovenië, Zweden en Oostenrijk riskeer je een boete als je onder winterse omstandigheden met zomerbanden rijdt.

Wanneer zomerbanden wisselen?

De meest gebruikte vuistregel is om je zomerbanden voor winterbanden in te wisselen als de klok verzet wordt naar de wintertijd: dus eind oktober. Echter, nu de herfst en winter in Nederland steeds milder lijken te worden, kun je er ook voor kiezen om met wisselen te wachten tot de temperatuur lager wordt dan 7 graden Celsius. Houd in dat geval goed de weersverwachting in de gaten. En maak, indien je de banden niet zelf wisselt, tijdig een afspraak bij de garage.

Alternatief: Allseasonband

Met de allseasonband, ook wel vierseizoenenband genoemd, zou je in theorie gedurende ieder seizoen veilig kunnen rijden. Hierdoor hoef je je autobanden niet te (laten) wisselen. Hoe je het ook wendt of keert: de allseasonband is een compromis. ‘s Zomers presteert hij bijvoorbeeld minder goed dan een zomerband. Echter, onder winterse omstandigheden doet een vierseizoenenband het dan weer wel beter dan een zomerband. Al ben je in dat geval nog steeds het beste af met een gespecialiseerde winterband. Een allseasonband heeft op een besneeuwd of glad wegdek namelijk een langere remweg en minder tractie als je een helling op wilt rijden. Heb je een vierseizoenenband die is voorzien van een 3PMSF-markering? Dan presteert deze band net zo goed als een winterband.

Meer over autobanden

De aanbevolen luchtdruk voor een zomer-, allseason- en winterband is hetzelfde. Zelf je autoband oppompen? Op onze blogpagina lees je er meer over. Ook vind je hier artikelen over het Schraderventiel en het belang van een juiste bandenspanning.

 

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze