5 tips voor de juiste bandenspanning
5 tips voor de juiste bandenspanning

Veilig (elektrisch) fietsen en autorijden in herfst en winter, is voor een groot deel afhankelijk van de juiste bandenspanning. Hoe meet je de bandenspanning, hoe vaak moet je de bandenspanning controleren en waar vind je de bandenspanningstabel van jouw auto? Je leest het allemaal in deze blog.

De juiste bandenspanning voor herfst en winter

Regen en bladeren kunnen het wegdek in de herfst glad maken. ’s Winters zorgt vorst voor hetzelfde probleem. Vanaf het najaar kun je je banden daarom beter niet te hard oppompen zodat je meer grip op de weg houdt. Dat geldt zowel voor de fiets als voor je auto. Een te hoge bandenspanning maakt de band smal op de plaats waar die het wegdek raakt waardoor je grip verliest.

Bandenspanning van de auto meten: zo doe je dat

Check de banden als ze koud zijn. Dat gaat het beste thuis, met je eigen elektrische bandenpomp. De juiste bandenspanning voor jouw banden vind je in het instructieboekje van de auto, aan de binnenkant van het portier aan de bestuurderszijde, in het dashboardkastje, onder de zonneklep of aan de binnenkant van de tankdop. Zoek vervolgens de adviesspanning op in de tabel aan de hand van de maat van de band. Deze staat op de zijkant van je band vermeld. Voor de voor- en de achterwielen geldt een andere geadviseerde spanning. Let er op dat de bandenspanning niet te laag is, want dat kost je onnodig veel brandstof. Met de juiste bandenspanning rijd je veiliger, maar ook zuiniger: het scheelt je zo 5 euro in de maand.

Welke bandenspanning voor welke fietsband

De minimale en maximale druk van een fietsband staat aangegeven op de zijkant van je band. Daar tussenin kun je naar voorkeur je ideale bandenspanning instellen. Hoe dunner de band, hoe harder je deze moet oppompen. Veel fietsers rijden op te slappe banden. Dat geeft je dan wel meer grip, maar een te lage bandenspanning is ook weer niet goed: dat maakt de band gevoelig voor een gaatje. Ook de Fietsersbond adviseert daarom een goede fietspomp met spanningsmeter aan te schaffen en de spanning regelmatig te controleren.

Hoe vaak moet je je bandenspanning controleren

Met lucht gevulde banden verliezen altijd vanzelf wat spanning. Controleer de bandenspanning van je auto en fiets daarom minstens eens in de twee maanden. Beter nog is het om iedere week de bandenspanning even te checken. Neem het mee als klusje tijdens het autowassen – zet een elektrische pomp bij je autowasmiddelen, dan denk je er vanzelf aan. Check na de auto ook meteen even je fiets.

Zo maak je je eigen ideale bandenspanningstabel

Met een compressor bandenpomp voor de fiets of auto van Donrox heb je de keuze uit vijf voorgeprogrammeerde en aanpasbare instellingen. Daarmee kun je zelf een ideale bandenspanningstabel maken voor je auto en voor verschillende fietsen. Zo hoef je de bandenspanning van een band maar één keer op te zoeken en weet je zeker dat je precies de juiste spanning te pakken hebt. Dankzij de elektrische pomp gaat het oppompen ook nog eens moeiteloos. Je hebt altijd de juiste bandenspanning met een Donrox pomp!

Wil jij je banden oppompen, maar weet je niet goed hoe je dit het beste kunt doen. Lees dan een van de volgende blogposts!

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze