tips fietsen winter
5 tips voor een fietstocht op de elektrische fiets in de winter

De winter kan een prachtig seizoen zijn voor een mooie fietstocht op de elektrische fiets. Daarnaast is het gezond om ook in de winter buiten en in beweging te zijn. Heb je een e-bike, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten als de winter aanbreekt. Kou en vocht hebben zo hun uitwerking op de accu van je fiets, maar ook de bandenspanning komt in de winter bijvoorbeeld wat nauwer. Ga veilig op pad met onze tips!

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker in de winter. Plan je route met voldoende oplaadpunten onderweg – voor je accu, maar ook voor jou! Dan kun je jezelf mooi trakteren op een lekkere warme chocomel of kop koffie om weer helemaal op te warmen, mocht het weer even tegenzitten.

Bescherm de accu van je elektrische fiets

De accu van je e-bike is gevoelig voor kou en vocht. Een hoes kan hiervoor uitkomst bieden. Heb je een afneembare accu, houd die dan binnen zo gauw de temperatuur ’s nachts onder het vriespunt duikt. Als je dat niet doet, dan kan de kou zorgen voor condensvorming. Zet je e-bike liefst in een goed geïsoleerde garage en let erop dat je ‘m regelmatig blijft opladen ook al gebruik je ‘m minder. Bij het opladen is het ook beter de accu niet teveel af te laten koelen: doe dat liever in een schuurtje dan in de openlucht, dat gaat veel sneller.

Bescherm jezelf

Houd jezelf ook warm! Draag meerdere laagjes kleding om overal op voorbereid te zijn: een vest of trui over een shirt, met daar overheen een goed waterafstotende winterjas. Stop in de winter ook altijd een paar warme handschoenen in je (waterbestendige!) fietstas, met goede grip aan de binnenkant. Het belangrijkste kledingstuk is een muts of pet, want de meeste warmte verlaat je lichaam via het hoofd. Vergeet ook je zonnebril niet, de laaghangende zon kan je anders verblinden. Neem een microvezeldoekje mee in de fietstas om je zadel, accu en stuur droog te vegen na een bui. Een zadeldekje is ook handig, als die nat is na een pauze kan ‘ie zo de fietstas in.

Wees goed zichtbaar

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. In de wintermaanden is het eerder donker en ook met een bui of dichte bewolking ben je als fietser stukken minder goed te zien. Draag kleding met reflecterende stukken en kijk je fietsverlichting nog eens na.

Houd je banden op de juiste spanning

Regen en bevriezing kunnen het wegdek in de winter glad maken. In dit jaargetijde kun je je banden daarom beter niet te hard oppompen zodat je meer grip op de weg houdt. Kijk op je fietsband, daarop staat aangegeven wat de minimale en maximale druk is. Daar tussenin kun je naar voorkeur je ideale bandenspanning instellen. Met onze elektrische fietspomp en heb je de keuze uit  voorgeprogrammeerde en aanpasbare instellingen. Zo hoef je het maar één keer op te zoeken en weet je zeker dat je precies de juiste spanning te pakken hebt. Helemaal fijn: het oppompen gaat moeiteloos! Meer informatie over bandenspanning kun je lezen in onze blogpost over bandenspanning. Lees ook ons artikel met tips voor veilig elektrisch fietsen. Ook als je op een elektrische fiets rijdt, dan verbrand je energie? Hoeveel precies lees je onze blogpost calorieën verbranden met elektrisch fietsen. Fietsen op een elektrische fiets is goed voor je gezondheid. Dit lees je in het artikel Is elektrisch fietsen gezond?

De winter kan een prachtig seizoen zijn voor een mooie fietstocht op de elektrische fiets. Daarnaast is het gezond om ook in de winter buiten en in beweging te zijn. Heb je een e-bike, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten als de winter aanbreekt. Kou en vocht hebben zo hun uitwerking op de accu van je fiets, maar ook de bandenspanning komt in de winter bijvoorbeeld wat nauwer. Ga veilig op pad met onze tips!

We wensen je veel plezier en veel mooie winterse fietstochten toe.

De nummer 1 bandenpomp voor de elektrische fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je elektrische fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze