De juiste bandenspanning voor je camper
De juiste bandenspanning voor je camper

Met de camper reis je van de ene naar de andere mooie locatie. Het is dan ook belangrijk dat de banden in goede conditie zijn, zodat je onbezorgd van je vrijheid geniet. In deze blog leggen we je uit hoe je camperbanden op kunt pompen. En wat daarbij de aanbevolen luchtdruk is.

Aanbevolen bandendruk voor campers

Camperbanden zijn speciaal ontworpen om een zware belasting te kunnen weerstaan. Er zijn twee typen, te herkennen aan de markering die op de zijkant van de band staat: C (Commercial) en CP (Camper Pneus). Voor beide soorten banden wordt meestal een luchtdruk aangeraden tussen de 4,2 en 4,8 bar. Een goede bandenspanning verbetert de rijprestaties, bespaart je brandstof en verhoogt de veiligheid. Als de luchtdruk in de banden van je camper te laag of hoog is, vergroot dit namelijk de kans op een klapband. 

Camperbanden op 5,5 bar? Let op!

In het instructieboekje van sommige campers wordt aanbevolen om op de vooras met 5 bar en op de achteras met 5,5 bar te rijden. Neem dit advies niet klakkeloos over: controleer altijd wat de maximaal toegestane druk is die op de zijkant van de band vermeld staat. De meeste CP-banden kunnen tot 5,5 bar opgepompt worden. Toch is het aan te raden dit niet te doen. Tijdens het rijden worden de banden immers warmer, waardoor de luchtdruk stijgt. Als de banden van te voren al tot het maximum opgepompt waren, loop je meer risico op een klapband. Zeker als je bij warm weer lange afstanden maakt. Het is daarom verstandiger om de band tot iets onder de maximum toegestane waarde op te pompen.

Hoe pomp je een camperband op?
Het is van belang om je camperbanden op de juiste manier op te pompen. Maar wat is nou de beste manier om deze banden op te pompen? In de stappen hieronder vertellen we je hoe je dit op de beste manier kunt doen.

 1. Check de maximale luchtdruk

  Check wat de maximaal toegestane luchtdruk is. Voor banden aan de vooras is de aanbevolen spanning iets lager. Let erop dat per as de bandenspanning gelijk is.

 2. Sluit de slang van je pomp aan op het ventiel

  Sluit de slang van je pomp aan op het ventiel en controleer de bandenspanning. Als de luchtdruk te laag is, moet je de band oppompen.  

 3. Let op de drukmeter

  Slaat je pomp niet automatisch af als de gewenste druk bereikt is? Let dan goed op de drukmeter. Als de spanning te hoog is geworden, dan moet je de band iets ontluchten.

 4. Herhaal de stappen

  Herhaal deze stappen voor de anderen banden – inclusief het reservewiel.

  Tip: Pomp je banden alleen op als ze ‘koud’ zijn. In de praktijk komt dit erop neer dat je minstens 2 uur niet gereden hebt.

Goed voorbereid op vakantie

Op onze blog vind je meer informatie over hoe je de banden van je auto en caravan in goede conditie houdt. Ga je tijdens de vakantie met de fiets op pad? Lees dan onze artikelen over het voorbereiden van een fietsvakantie en het plannen van fietsroutes.