Bandenspanning motor
De bandenspanning van je motor: Essentieel voor veiligheid en prestaties

Als motorrijder is het cruciaal om aandacht te besteden aan de bandenspanning, omdat dit niet alleen de veiligheid van je rit beïnvloedt, maar ook de prestaties van je motorfiets. In deze blog bespreken we wat de juiste bandenspanning is voor motorbanden, de risico’s van een verkeerde bandendruk en hoe je de bandenspanning van je motor op de juiste manier kunt controleren en aanpassen. Laten we aan de slag gaan!

Wat is de juiste bandenspanning voor motorbanden?

De juiste bandenspanning is de aanbevolen luchtdruk in de banden van je motorfiets, zoals gespecificeerd door de fabrikant. Deze informatie kan meestal worden gevonden in het instructieboekje van je motor of op een sticker aan de binnenkant van het deksel van de brandstoftank of de deur van het zadelcompartiment. Om een richting te geven adviseert men doorgaans een druk van 2 bar te hanteren voor de voorband en van 2,5 bar voor de achterband.

Risico’s van een verkeerde bandendruk voor je motorbanden

Het rijden met een verkeerde bandendruk kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de veiligheid als de prestaties van je motorfiets. Hier zijn de risico’s en nadelen van zowel een te hoge als een te lage bandenspanning:

 1. Te hoge bandenspanning:
 • Verminderde grip op de weg, vooral op natte of gladde oppervlakken.
 • Een oncomfortabele rit door een stijvere vering.
 • Slijtage van het midden van het loopvlak, wat de levensduur van de banden kan verkorten.
 • Verminderde stabiliteit en controle, vooral in bochten.
 • Het risico op een klapband neemt toe, vooral bij hoge snelheden.
 1. Te lage bandenspanning:
 • Verminderde brandstofefficiëntie en een hoger brandstofverbruik.
 • Oververhitting van de banden, wat kan leiden tot beschadiging van de banden en zelfs tot een klapband.
 • Snellere slijtage van de zijkanten van het loopvlak.
 • Verminderde stabiliteit en handling, vooral bij hoge snelheden.
 • Verminderde remprestaties en een langere remafstand.

Bandenspanning motor controleren
Het regelmatig controleren van de bandenspanning van je motor is een eenvoudige maar belangrijke taak die je veilig op de weg houdt. Hier is hoe je het moet doen:

 1. Controleer de bandenspanning wanneer de banden koud zijn

  De ideale tijd om dit te doen is vroeg in de ochtend voordat je bent gaan rijden, of wanneer de motor ten minste drie uur stil heeft gestaan.

 2. Gebruik een goede kwaliteit bandenspanningsmeter

  Zorg ervoor dat de meter goed is gekalibreerd.

 3. Zoek de aanbevolen bandenspanning op

  Deze informatie is te vinden in het instructieboekje van je motorfiets of op de sticker aan de binnenkant van het deksel van de brandstoftank of zadelcompartiment.

 4. Verwijder het ventieldopje

  Plaats de bandenspanningsmeter stevig op het ventiel.

 5. Lees de bandenspanning af op de meter.

  Als de bandenspanning te laag is, pomp de band dan voorzichtig op met lucht. Als de bandenspanning te hoog is, laat dan voorzichtig wat lucht uit de band lopen.

 6. Herhaal dit proces voor alle banden

Motorbanden oppompen

Het oppompen van de motorbanden is eenvoudig, maar het moet correct worden uitgevoerd. Hier is hoe je het moet doen:

 1. Zorg ervoor dat je op een veilige plek bent met een goed functionerende luchtpomp.
 2. Verwijder het ventieldopje en houd het op een veilige plaats.
 3. Pomp de band voorzichtig op tot de aanbevolen bandenspanning zoals aangegeven in het instructieboekje van je motorfiets.
 4. Controleer de bandenspanning opnieuw met de bandenspanningsmeter om er zeker van te zijn dat de juiste druk is bereikt.
 5. Als de bandenspanning te hoog is, laat dan voorzichtig wat lucht uit de band lopen door het ventiel kort in te drukken.
 6. Plaats het ventieldopje terug op het ventiel en herhaal deze stappen voor alle banden van je motorfiets.

Een veilige en plezierige motorrit

Het handhaven van de juiste bandenspanning voor je motorbanden is van vitaal belang voor een veilige en plezierige rit. Zowel een te hoge als een te lage bandendruk kan ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid en prestaties van je motorfiets. Door regelmatig de bandenspanning te controleren en aan te passen volgens de specificaties van de fabrikant, kun je zorgen voor een optimale grip op de weg, brandstofefficiëntie en levensduur van je banden. Volg de eenvoudige stappen om de bandenspanning te controleren en correct op te pompen, en je zult genieten van een soepele, veilige en plezierige motorrit!

Meest geschikte pomp om motorbanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van motorbanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze