Calorieën verbranden elektrische fiets
Hoeveel calorieën verbrand je met elektrisch fietsen?

Afvallen op een E-bike? Het lijkt in tegenspraak met elkaar, toch verbrand je ook calorieën als je op een elektrische fiets rijdt. In deze blog laten we je zien wat daarbij de invloed is van je trapondersteuning en snelheid.

Zoveel calorieën verbrand je met elektrische fietsen

Vooropgesteld: het aantal calorieën dat je met fietsen verbrandt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen onder meer je gewicht en je snelheid een rol. Ook scheelt het nogal of je op een vlak of heuvelachtig fietspad rijdt. Als het om elektrisch fietsen gaat, komt daar de mate van trapondersteuning bij. Onderstaande tabel laat voor drie vormen van trapondersteuning zien hoeveel calorieën je bij welke snelheid verbrandt. Hierbij is uitgegaan van een fietser met een gewicht van 70 kilogram.

Aantal km per uur

15 km/u

18 km/u

21 km/u

Lage ondersteuning

190 kcal

221 kcal

252 kcal

Gemiddelde ondersteuning

154 kcal

180 kcal

206 kcal

Hoge ondersteuning

122 kcal

130 kcal

154 kcal

Calorieën verbranden elektrische versus gewone fiets

In de tabel hieronder kun je aflezen hoeveel calorieën een reguliere fietser bij verschillende snelheden verbrandt. Ook hierbij is uitgegaan van een fietser die 70 kilogram weegt.

Aantal km per uur

15 km/u

18 km/u

21/km u

Calorieverbruik

279 kcal

405 kcal

552 kcal


Als je de cijfers vergelijkt, zie je dat iemand op een elektrische fiets 180 kcal verbrandt als hij met een gemiddelde trapondersteuning 18 km/u fietst. Een gewone fietser levert meer arbeid en verbrandt bij die snelheid 405 kcal. Echter, als je op een E-bike fietst, is het makkelijker om langere afstanden te maken, zodat je uiteindelijk toch veel calorieën verbrandt. Bijkomend voordeel: je geniet lekker lang van de frisse buitenlucht en het mooie Nederlandse landschap. Wil je ook weten hoeveel calorieën je met wielrennen en mountainbiken verbruikt? Check dan onze blog over het verbranden van calorieën met fietsen. 

Andere blogs over fietsen

Op onze blogpagina vind je meer informatieve artikelen over fietsen. We geven je bijvoorbeeld tips over hoe je veilig elektrisch kunt fietsen, ook in de winter. Tevens hebben we blogs over het luisteren naar muziek op de fiets en welke spullen je mee moet nemen als je op fietsvakantie gaat.

De nummer 1 bandenpomp voor elektrische fietsen

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je elektrische fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze