Caravanband oppompen
Caravan band oppompen? Zo doe je dat!

Loop altijd eerst een checklist na, voordat je met de caravan op vakantie gaat. Het controleren van de caravanbanden zou hierbij een hoge prioriteit moeten hebben. In deze blog leggen we uit hoe je snel een caravanband oppompt en waarom een goede bandenspanning zo belangrijk is.

Hoe pomp je een caravanband op?
Het is van belang om je caravanbanden op de juiste manier op te pompen. Maar wat is nou de beste manier om deze banden op te pompen? In de stappen hieronder vertellen we je hoe je dit op de beste manier kunt doen.

 1. Schroef het ventieldopje los

  Schroef (indien aanwezig) het ventieldopje los en leg het op een makkelijk terug te vinden plek.

 2. Sluit de slang van je pomp aan op het ventiel

  Sluit de slang van je pomp aan op het ventiel. Bij de ene pomp moet je de adapter erop draaien, bij de ander erop drukken.

 3. Kijk op de drukmeter

  Kijk op de drukmeter hoe hoog de spanning is. Als de luchtdruk te laag is, moet je de band oppompen.  

 4. Maak de adapter los

  Maak de adapter los en draai het dopje terug op het ventiel. Herhaal deze stappen voor de andere banden – inclusief het reservewiel!

Wat is de juiste spanning voor een caravanband?

De juiste bandenspanning draagt bij aan een veilige wegligging van je caravan. Dit voorkomt dat je met de caravan gaat slingeren.  Als je caravanbanden voldoende luchtdruk hebben, verbruik je minder brandstof en voorkom je onnodige slijtage. Een te lage bandenspanning vermindert het draagvermogen. Te veel lucht gaat ten koste van het rijcomfort. De juiste bandenspanning hangt af van het draagvermogen bij de referentiespanning. Voor C-banden ligt deze tussen de 3 en 5 bar, voor CP-banden is 5,5 bar nodig. De juiste luchtdruk staat vermeld in het instructieboekje van je caravan. Twijfel je? Vraag het dan aan een expert, zoals je dealer of een garagehouder.

Caravanbanden oppompen met elektrische pomp

Je kunt een caravanband het beste oppompen met een elektrische pomp. Dit kost je minder inspanning dan wanneer je een fiets- of zelfs voetpomp gebruikt. Merk je onderweg dat de banden van je caravan wat lucht kunnen gebruiken? Dan kun je naar een tankstation rijden. Hou er echter rekening mee dat je bij sommige tankstations moet betalen voor de lucht die je afneemt. Daarnaast lukt het met sommige pompen niet om een luchtdruk van 5 bar te bereiken. 

Aanvullende tips voor je caravanband

 1. Wanneer je na het vakantieseizoen je caravan weer in de stalling zet, is het aan te raden om de bandenspanning met minimaal 0,5 bar te verhogen. Tijdens de maanden van stilstand zal er immers vanzelf lucht uit de banden vloeien, omdat deze van nature een beetje poreus zijn. Als je de caravan weer van stal haalt, kan het desondanks toch voorkomen dat de banden iets zijn afgeplat. De meeste caravanbanden zullen tijdens het rijden opwarmen en hun juiste vorm weer aannemen.
 2. Controleer voor je op vakantie gaat altijd de profieldiepte van je caravanbanden. Wettelijk moet je de banden vervangen als de profieldiepte minder is dan 1,6 mm. Experts raden aan om dit al te doen als het profiel 2 mm diep is.
 3. Check de banden ook op beschadigingen en scheurtjes. De ANWB raadt aan om caravanbanden na zes jaar periodiek door een expert te laten controleren. Sommige verzekeringsmaatschappijen eisen dat de banden sowieso na zes jaar vervangen worden.

Een elektrische pomp is ook handig voor scooter- en autobanden

Met een elektrische pomp kun je gemakkelijk alle soorten banden van de juiste luchtdruk voorzien. Op onze blogpagina vind je bijvoorbeeld tips over hoe je zelf de banden van je scooter, auto of aanhanger oppompt.