Waarom de juiste bandenspanning bijdraagt aan het milieu
Waarom de juiste bandenspanning bijdraagt aan het milieu

Meer dan de helft van de autobezitters rijdt met te zachte banden. Dat de juiste bandenspanning belangrijk is voor de veiligheid beschreven we eerder al, maar goed opgepompte banden schelen ook in milieubelasting. Daarom pleit Milieu Centraal ervoor de bandenspanning goed te blijven monitoren. De voordelen voor het milieu en hoe jij kunt bijdragen, lees je in onderstaande blog. 

Bandenmaat Bar PSI
145 R10 2.7 39.2
155/70 R13 2.7 39.2
155/70 R12C 6.25 90.6

  

Minder CO2 uitstoot

Volgens Milieu Centraal kunnen goed opgepompte autobanden tot wel 75 kilo CO2-uitstoot per jaar besparen, omdat je minder brandstof verbruikt. Landelijk zou dat zo’n 0,4 Megaton CO2 per jaar schelen, schat de Rijksoverheid. Ter vergelijking: dat is de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen. Dat zou een flinke bijdrage betekenen aan de klimaatdoelen.

Minder slijtage aan je banden

Harde banden slijten minder snel, waardoor minder bandenslijpsel in het milieu terechtkomt. Bovendien consumeer je minder banden, omdat een goede bandenspanning de levensduur verlengt. Rijd je een elektrische auto, dan is de bandenspanning zelfs nog belangrijker. Elektrische auto’s zijn vaak zwaarder dan vergelijkbare brandstofauto’s, waardoor de banden sneller last van slijtage krijgen. Met de juiste bandenspanning kun je dit effect verminderen.

Bandenspanning en brandstofbesparing

Dat is mooi voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Jouw brandstofbesparing komt namelijk neer op zo’n 60 euro per jaar. En omdat goed opgepompte banden langer meegaan, scheelt dat ook weer in de aanschaf van nieuwe banden. 

Hoe vaak check je? 

Elke twee maanden de bandenspanning checken zou het beste zijn, omdat autobanden tussentijds altijd ietsje leeglopen. Nu controleert slechts een kwart van de Nederlandse autobezitters regelmatig de bandenspanning. Automobilisten onder de 25 jaar houden de bandenspanning nog minder goed bij: de helft checkt de bandenspanning nooit. Veel mensen denken dat de garage de spanning wel checkt, maar dat gebeurt slechts drie keer per jaar. Neem dus het heft in eigen hand. 

Eenvoudig meten & bijpompen

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om je bandenspanning te controleren en bij te werken. Met de Donrox Ride A922 minicompressor is banden oppompen en tussentijds de spanning meten in een handomdraai gebeurd. Klein genoeg om altijd in de auto te hebben liggen. Bovendien USB oplaadbaar, met powerbank, zaklamp en mogelijkheid tot gecontroleerd ontluchten. Doe jij mee, en maak je zachte banden ook verleden tijd?

Meer tips rond bandenspanning? Lees ook ons artikel over de juiste bandenspanning!

Wil jij je banden oppompen, maar weet je niet goed hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan een van de volgende blogposts!

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze