De juiste bandenspanning voor je caravan
De juiste bandenspanning voor je caravan

Dat een goede bandenspanning belangrijk is voor een veilige wegligging, lijkt logisch. Maar wist je dat je zo ook het risico op een klapband vermindert? Goed om in de gaten te houden dus!

Als de bandenspanning van je caravan te laag is, kunnen de banden tijdens het rijden flink opwarmen, omdat het draagvermogen hierdoor afneemt. Een te hoge spanning zorgt ervoor dat de caravan gauw slijt: de banden zijn dan te hard om de klappen op van het wegdek op te kunnen vangen. Een correcte bandendruk helpt eveneens voorkomen dat je caravan gaat slingeren tijdens het rijden.

Caravanbanden druk. Hoeveel bar en waar vind je de bandenspanning?

De bandenspanning van een caravanband varieert meestal tussen de 3 en de 4,5 bar. Wat nu precies de juiste druk is voor jouw caravan, vind je terug op de band zelf. Let op, het stickertje op de caravan zelf kan een verkeerde bandenspanning weergeven. Dit is vooral het geval bij een tweedehands caravan wanneer een vorige eigenaar er misschien andere banden onder heeft gemonteerd. Binnen de marges die aangegeven staan op de band, is het het beste om te kiezen voor een wat hogere druk. Let er wel op dat je vanaf 4,5 bar versterkte (stalen) ventielen dient te gebruiken volgens het advies van de caravanindustrie.

Kijk meteen even naar de bandenspanning van de auto: als de achterbanden wat harder opgepompt worden merk je meteen dat de caravan stabieler rijdt! Ook bespaar je brandstof met de juiste bandendruk.

Onze tip voor het oppompen van caravanbanden

Met de multifunctionele en draagbare Donrox Ride A922 elektrische autobandenpomp heb je altijd en overal een digitale bandenspanningsmeter, bandenpomp en USB oplaadbare compressor bij de hand.

Wil jij je banden oppompen, maar weet je niet goed hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan een van de volgende blogposts!