Hoe zwaar is een elektrische fiets?
Hoe zwaar is een elektrische fiets?

Je hebt vast al eens gemerkt dat elektrische fietsen wat zwaarder zijn dan gewone fietsen. Dat komt doordat ze extra onderdelen hebben voor de elektrische ondersteuning. In deze blogpost leggen we uit wat een gemiddeld gewicht is van een elektrische fiets en waar het extra gewicht vandaag komt.

Het gewicht van een elektrische fiets

Normale stadsfietsen wegen meestal zo'n 18 kilo, terwijl e-bikes gemiddeld tussen de 23 en 28 kilo wegen. Zonder accu kan dat gewicht tussen de 20 en 25 kilo liggen. Als je de accu toevoegt, komt er dus zo’n 3 kilo bij. Maar er zijn grote verschillen in gewicht tussen verschillende elektrische fietsen.

Wat maakt een e-bike zo zwaar?

Een e-bike heeft extra onderdelen die je niet op een fiets zonder elektrische trapondersteuning vindt. De onderdelen die het meeste gewicht toevoegen zijn de motor en de accu(‘s). Bovendien is het frame van een e-bike breder om het extra gewicht te kunnen dragen. Daarnaast zijn de fietsbanden gemiddeld breder dan van een gewone fiets.

Door deze extra onderdelen en het aangepaste frame is een elektrische fiets gemiddeld zwaarder dan een gewone fiets.

Gevolgen te hoog gewicht e-bike

Het hogere gewicht van elektrische fietsen heeft enkele belangrijke consequenties, vooral bij het gebruik van een fietsendrager. Een van de belangrijkste aandachtspunten hierbij is de kogeldruk, oftewel de maximale verticale belasting die de trekhaak van je voertuig kan dragen. Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen, waardoor de kans groot is dat de kogeldruk snel wordt bereikt of zelfs overschreden. Dit kan niet alleen leiden tot onveilige situaties op de weg, maar ook tot schade aan je voertuig.

Het is daarom essentieel om de maximale kogeldruk van je trekhaak te controleren voordat je elektrische fietsen gaat vervoeren. Daarnaast is het raadzaam om te investeren in een fietsendrager met een gootje, waarmee je de fiets eenvoudig op de drager kunt rijden in plaats van te tillen. Dit maakt het laden niet alleen gemakkelijker, maar ook veiliger. Door deze tips in acht te nemen, kun je zorgeloos en veilig op pad met je elektrische fietsen.

Wil je jouw elektrische fiets wat lichter maken?

Een handige tip is om tijdens het vervoer de accu uit de fiets te halen. Hierdoor wordt de fiets al snel 2,5-3 kg lichter. Dit maakt het tillen van de fiets een stuk makkelijker, vooral als je hem bijvoorbeeld op een fietsendrager wilt plaatsen. Daarnaast heeft het verwijderen van de accu nog een voordeel: het is beter voor de levensduur van de batterij. Door de accu in huis te bewaren, blijft deze op een constante temperatuur, wat de levensduur verlengt.

De nummer 1 bandenpomp voor de elektrische fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je elektrische fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze