Hoe pomp je een mountainbike band op en zijn er nog extra aandachtspunten?
Hoe pomp je een mountainbike band op en zijn er nog extra aandachtspunten?

Wil jij je mountainbike band oppompen? Je kunt je band in principe op dezelfde manier oppompen als een fietsband met een voetpomp of elektrische pomp. Volg deze stappen voor het oppompen van je MTB-band.

  1. Vind eerst het ventiel tussen de velgen en draai het dopje, indien aanwezig, eraf. 
  2. De meeste mountainbike banden beschikken tegenwoordig over een Presta ventiel, ook wel Frans ventiel genoemd. Draai het draaidopje van het ventiel omhoog. Het dopje kan er niet afvallen en je hoeft dus niet bang te zijn dat je het eraf draait. Wees wel voorzichtig dat je het ventiel niet verbuigt.
  3. Vervolgens sluit je de pomp aan op het ventiel en pomp je tot de gewenste druk bereikt is.
  4. Hierna draai je het draaidopje weer naar beneden dicht en draai je eventueel het ventieldopje er weer op.

De band oppompen van je mountainbike vraagt wel even wat aandacht. Hoe vaak moet je de bandenspanning controleren, hoe hard moet je de band oppompen en waar moet je precies op letten? En wat is de juiste bandenspanning voor een mountainbike?

Regelmatig even de bandenspanning checken en de banden oppompen van je mountainbike is een goed idee. Het rijdt niet alleen veel prettiger, maar ook veiliger! 

Veilig rijden op de mountainbike 

De juiste bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid. Te zachte banden zorgen voor een langere remweg. Een te lage bandenspanning maakt de band eveneens gevoeliger voor lek rijden. Je mountainbike voelt met een te lage bandendruk daarnaast een stuk onstabieler aan. Let ook op dat je de band niet te hard oppompt. Hoe harder de band, hoe smaller het gedeelte dat het wegdek raakt. Daardoor verlies je grip. Een te harde band rijdt ook niet prettig. Je verliest dan teveel demping waardoor je iedere boomwortel op het pad goed voelt. 

Hoe kies je de juiste MTB-bandenspanning

De ideale bandenspanning is bij een mountainbike afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de ondergrond waar je gaat fietsen een rol. Heb je een zanderig pad voor de boeg, bijvoorbeeld omdat je na een warme periode op pad gaat? Dan is het een goed idee de druk te verlagen met 0.10-0.20bar. Ook bij een natte ondergrond zoals een vochtig weiland zorgt een lagere bandenspanning voor meer grip. Ga je een MTB-trail rijden met veel stenen en wortels, dan is een iets hogere druk juist prettig. Je kunt dan de druk met 0.10-0.20bar verhogen. Daardoor heb je minder kans op stootlekken en schade aan de velgen. Let er wel op dat je de band niet té hard oppompt, anders stuiter je in het rond. 

Daarnaast is type mountainbike band van belang voor de bandenspanning. Zo pomp je een tubeless mountainbike band doorgaans minder hard op dan een band met binnenband. Het verschil in ideale bandenspanning tussen tubeless en een MTB-band met binnenband is 10%. Je eigen gewicht speelt natuurlijk ook een rol. Hoe zwaarder de renner, hoe harder de band. Wie 90 kg weegt moet de banden harder oppompen dan iemand van 70kg.

Brede banden en velgen spelen ook een rol. Goed om te onthouden: heb je een brede MTB-band, dan voelt die al snel harder aan dan een smalle band met dezelfde bandenspanning. Met andere woorden, een brede band hoef je minder hard op te pompen dan een smalle band. Ook bij brede velgen hoef je minder lucht in de band te pompen.

Mountainbike bandenspanning voor beginners

Neem ook je techniek mee in je overweging: ben je een beginnende mountainbiker, dan is het veiliger de band iets harder op te pompen. Tip: voel je je nog niet zo zeker in de bochten, verlaag dan de druk in de voorband met ongeveer 0.20bar!

Wat is de maximale bandenspanning voor een mountainbike? 

De maximale bandenspanning vind je op de zijkant van de buitenband. Deze is vaak een stuk hoger dan de ideale bandenspanning.

Het voordeel van een eigen bandenspanningstabel

Het beste kun je zelf experimenteren om zo uit te komen op jouw ideale bandenspanning voor ieder pad. Met de elektrische bandenpomp van Donrox heb je de keuze uit vijf voorgeprogrammeerde en aanpasbare instellingen. Daarmee kun je zelf een ideale bandenspanningstabel maken, voor je mountainbike maar ook meteen voor andere fietsen en zelfs je auto. Zo hoef je het maar één keer op te zoeken en weet je zeker dat je precies de juiste spanning te pakken hebt.

Hoe vaak moet je je bandenspanning controleren?

Schaf een goede elektrische pomp aan met spanningsmeter en controleer de spanning regelmatig. Banden verliezen altijd vanzelf wat spanning. Controleer de bandenspanning van je mountainbike daarom minstens eens in de twee maanden. Beter nog is het om iedere week de bandenspanning even te checken, bijvoorbeeld vlak voor je er met je mountainbike op uit trekt.

MTB-band oppompen met een compressor

De banden van je mountainbike oppompen met een compressor? Dat kan, met de elektrische bandenpomp van Donrox, een handzame minicompressor. Het oppompen gaat moeiteloos en stopt vanzelf bij de gewenste spanning. De compressor is compact genoeg om altijd bij je te hebben. Met deze veelzijdige minicompressor kun je tevens gecontroleerd ontluchten. Dankzij het ingebouwde lampje kun je goed zien wat je doet, ook bij minder weer of ’s avonds laat.

Wil jij je banden oppompen, maar weet je niet goed hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan een van de volgende blogposts!

De nummer 1 bandenpomp voor de mountainbike

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je mountainbike op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze