Elektrisch fietsen gezond
Is elektrisch fietsen gezond?

Wie elektrisch fietst, levert een minder grote inspanning dan mensen die de trappers rond laten draaien zonder hulp van een motortje. De e-bike heeft dan bij sommige mensen ook het imago van een fiets voor oudere of luie mensen. Bovendien zou fietsen met trapondersteuning slecht zijn voor je gezondheid. Niets is echter minder waar.

Elektrisch fietsen is gezond

De Gezondheidsraad adviseert voor volwassenen om per week minimaal 150 minuten matige of zware inspanning over diverse dagen te leveren. Fietsen op een e-bike valt onder matig intensief bewegen: een activiteit die je op ongeveer 65% van je maximale hartslag uitvoert. Je bent dus goed bezig als je per week 150 minuten op je elektrische fiets rijdt verdeeld over verschillende dagen. Hiervoor geldt dat bewegen goed is en dat meer bewegen nog beter is.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat fietsen met trapondersteuning beter werkt dan keihard trainen om vet te verbranden. Stap dus lekker veel op je elektrische fiets als je af wilt vallen.

Elektrisch fietsen versus normaal fietsen

We hebben eerder al eens laten zien hoeveel calorieën je met elektrisch fietsen kunt verbranden. In deze blog vergeleken we ook het calorieverbruik tussen elektrisch en gewoon fietsen. Aan de hand van die cijfers ligt het voor de hand om te concluderen dat het gezonder is om zonder trapondersteuning te fietsen. Toch ligt dit net iets genuanceerder. Uit een groot Europees onderzoek blijkt namelijk dat mensen op een e-bike vaker fietsen en per fietstocht gemiddeld grotere afstanden afleggen dan gewone fietsers: 9,4 kilometer tegen 4,8 kilometer. Daarmee compenseerden e-bikers niet alleen hun elektrische ondersteuning, maar bleken ze aan het eind van de rit gemiddeld net iets meer energie verbruikt te hebben dan gewone fietsers. Uiteraard geldt nog steeds dat je zonder trapondersteuning meer calorieën verbrandt als je op dezelfde snelheid hetzelfde aantal kilometers aflegt als iemand op een e-bike. In onze blogpost over hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen zetten we op een rijtje hoeveel calorieën gewone fietsers, wielrenners en mountainbikers verbruiken. 

Elektrisch fietsen is om meer redenen gezond

Een e-bike is niet alleen gezonder als je grote afstanden aflegt. Ook in de volgende situaties levert elektrisch fietsen je duidelijk voordelen op. 

  1. Als je de keuze hebt om met een e-bike of auto naar je werk te rijden, is een elektrische fiets niet alleen gezonder, maar ook beter voor het milieu. Op een gewone fiets verbrand je meer calorieën, maar kom je bij veel tegenwind bezweet aan op kantoor.
  2. Een e-bike is een uitkomst voor mensen die vanwege hun gezondheid niet goed kunnen fietsen. Zo genieten ze met een minimale inspanning van de frisse lucht en van de omgeving. Dit bevordert hun welzijn, zowel lichamelijk als geestelijk.
  3. Woon je in een heuvelachtige regio? Dan is een elektrische fiets een gezond alternatief voor de auto.
  4. Breng je één of twee kinderen op de fiets naar school? Dan kan een elektrische fiets je net dat beetje extra vaart geven, zoals bij het optrekken bij een groen stoplicht.

Nog meer fietsweetjes!

Op onze blogpagina vind je nog meer artikelen die met fietsen te maken hebben. We hebben bijvoorbeeld de mooiste bloesemroutes voor je in kaart gebracht. Ook besteden we aandacht aan de vraag wanneer een fietshelm verplicht is.

De nummer 1 bandenpomp voor elektrische fietsen

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je elektrische fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze