Kruiwagenband oppompen
Kruiwagenband oppompen

Een kruiwagen is bedoeld om zwaar werk lichter te maken. Dat lukt alleen als de luchtband de juiste spanning heeft. Het vraagt immers extra energie om een kruiwagen met halflege band vooruit te duwen. In deze blog leggen we je uit hoe je de binnenband van een kruiwagenwiel oppompt.

Stappenplan oppompen kruiwagenband

 1. Controleer wat voor soort ventiel er op de band zit. 

  De meeste kruiwagenbanden hebben een autoventiel, ook wel Schraderventiel genoemd.

 2. Kijk op de band wat de voorgeschreven bandenspanning is.

  Deze wordt aangegeven in psi of bar.

 3. Maak het ventieldopje los en sluit de pomp aan. 

  Breng indien nodig een verloopstuk op het ventiel aan.

 4. Pomp de band op naar de juiste druk. 
 5. Maak de pomp los en schroef het dopje weer op het ventiel.

Juiste bandenspanning voor kruiwagenband

Op de zijkant van de band staat de aanbevolen luchtdruk vermeld. Meestal ligt deze tussen de 2 en 2,5 bar. Op sommige banden wordt als eenheid psi gehanteerd, ofwel pound force per square inch. Hierbij kun je de volgende stelregel hanteren: 29 psi komt ongeveer overeen met 2 bar, 36 psi met 2,5 bar.

Kruiwagenband oppompen met elektrische pomp

Heb je het idee dat je kruiwagen stroever rijdt of manoeuvreert dan normaal? Met een luchtcompressor controleer je in een handomdraai of de bandenspanning voldoende is. Zo niet, stel dan op je elektrische pomp de juiste luchtdruk in. Met één druk op de knop vul je de luchtdruk aan tot de aanbevolen waarde.

Banden oppompen andere voertuigen

Op onze blogpagina vind je meer informatie over het oppompen van speciale banden, zoals rolstoelbanden. Ook leggen we uit waarom het belangrijk is om de banden van een scootmobiel in goede conditie te houden.