Muziek luisteren op de fiets: Wat mag?
Muziek luisteren op de fiets: Wat mag?

Vind je het fijn om naar de radio te luisteren op de fiets, maar weet je niet of dat wel of niet mag? Je mag tijdens het fietsen naar muziek luisteren, maar je moet dit wel handsfree doen. Wie tijdens het fietsen een mobiele telefoon (of muziekspeler!) in de hand heeft kan zomaar een fikse boete krijgen. In deze blogpost leggen we uit wat je precies wel en niet mag met betrekking tot het luisteren van muziek op de fiets.

Muziek luisteren op de fiets. Wat mag niet?

Sinds 1 juli 2019 mag je geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Je mag je telefoon ook niet tussen oor en schouder klemmen.

Muziek en radio luisteren op de  fiets. Wat mag wel?

Als je stilstaat mag je elektronische apparaten wel vasthouden en gebruiken. Ook mag je elektronische apparaten handsfree gebruiken tijdens het fietsen. Zo mag je muziek luisteren of bellen, bijvoorbeeld via oordopjes. Ook mag je onderweg gebruik maken van spraakbediening. Daarnaast mag je je smartphone ook gebruiken als deze in een houder zit. Wist je dat Donrox handige, waterdichte fietstassen heeft met een houder voor je smartphone?

Waar moet je op letten?

Je moet ervoor zorgen dat je het omgevingsgeluid nog hoort, ondanks het gebruik van oordopjes. Gebruik bijvoorbeeld niet beide oordopjes, maar eentje, of zet het volume laag. Ook zijn er oordopjes die je in kunt stellen om het omgevingsgeluid nog goed te kunnen horen. Let op, dit is geen wetgeving, maar wel te adviseren.

Hoe gebruik je je telefoon veilig op de fiets?

Je kunt je telefoon of een ander mobiel elektronisch apparaat veilig tijdens het fietsen gebruiken, zolang deze in een houder zit. Zo kun je even snel iets aanklikken als je navigatiesysteem bijvoorbeeld een alternatieve route voorstelt. Helemaal veilig is om even te stoppen.

Aanrader: de smartphone fietstas

Laat je onderweg niet afleiden door je telefoon en houd je handen aan het stuur. Met onze waterdichte fietstassen kun je onderweg toch je telefoon blijven bedienen dankzij het transparante touchscreen. Helemaal handig: stop meteen onze elektrische fietspomp in de tas. De F521 heeft een lang smal design zodat je meer plek overhoudt in de fietstas, de F522 is voorzien van de optie gecontroleerd ontluchten en de F511 heeft een ingebouwde powerbank zodat je je smartphone onderweg op kunt laden. Lees ook onze blogpost 5 tips voor de juiste bandenspanning zodat je banden altijd de goede druk hebben. Heb je een elektrische fiets? Dan adviseren we om onze 4 tips voor veilig elektrisch fietsen te bekijken.

De nummer 1 bandenpomp voor de fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze