Rolstoelband oppompen
Zo pomp je de band van een rolstoel op

Heb je een rolstoel met luchtbanden? Controleer dan minstens één keer per maand de bandenspanning. Het maakt daarbij niet uit of je in een handbewogen of elektrische rolstoel rijdt. In deze blogpost leggen we je uit hoe je rolstoelbanden oppompt en waarom de juiste spanning zo belangrijk is.

Stappenplan voor het oppompen van een rolstoelband 

  1. Check welk ventiel de rolstoelband heeft. Op de meeste zit een autoventiel, maar sommige hebben een fietsventiel. Op beide ventielen kun je doorgaans een fietspomp of handpomp aansluiten.

  2. Controleer wat de voorgeschreven bandenspanning is. Deze wordt aangegeven in psi of bar.

  3. Draai het ventieldopje los en sluit de pomp aan, indien nodig via een verloopstuk.

  4. Voer de juiste bandenspanning in en pomp de band op naar de juiste bandendruk.

  5. Haal de pomp los en draai het dopje terug op het ventiel. 

Juiste spanning voor een rolstoelband

De juiste druk staat aangegeven op de band of in de handleiding. Bij een handbewogen rolstoel wordt voor de meeste achterbanden een spanning tussen de 6 en 8 bar aanbevolen. Een hard opgepompte band zorgt voor een lagere rolweerstand. Het kost je dan minder energie de wielen voort te duwen, zodat je de kans  op arm- en schouderblessures verkleind.  Bij een gladde of natte ondergrond kan het echter verstandig zijn om de bandenspanning iets te verlagen, bijvoorbeeld naar 4 of 5 bar. Hierdoor raakt een groter deel van het bandoppervlak de weg, zodat je meer grip hebt. Voor de kleinere wielen van een elektrische rolstoel ligt de luchtdruk meestal rond de 2,5 bar. Een goed opgepompte band zorgt ervoor dat de accu minder elektriciteit verbruikt.

Rolstoelband oppompen met een elektrische pomp

Je kunt de banden van een rolstoel (laten) oppompen met een fiets- of handpomp. Dit kan echter een zwaar karweitje zijn. Bovendien halen deze pompen niet altijd een druk van 8 bar. Een luchtcompressor biedt je meer gemak. Je kunt er in een handomdraai de bandenspanning mee controleren. Indien nodig voeg je met één druk op de knop voldoende lucht toe. Of laat je de luchtdruk gecontroleerd iets dalen. Voor een goede wegligging is het belangrijk dat de spanning in de achterbanden gelijk is. Met een elektrische pomp is dat een fluitje van een cent: je stelt namelijk gewoon de gewenste druk in.

Meer tips over het oppompen van banden

Ben je benieuwd hoe je het beste de banden van andere voertuigen op kunt pompen? Op onze blogpagina vind je hier verschillende artikelen over.

De nummer 1 bandenpomp voor rolstoellen

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van rolstoel op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je rijdt.

Bekijk onze keuze