Een overzicht van de verschillende soorten fietsventielen - Donrox
Een overzicht van de verschillende soorten fietsventielen - Donrox

Als je een nieuwe fiets koopt, dan sta je er waarschijnlijk niet bij stil, maar er bestaan verschillende ventielen voor fietsen. Iedere ventiel komt met bepaalde kenmerken, voordelen en nadelen. Dat maakt ieder ventiel geschikt voor bepaalde toepassingen. In deze blogpost zullen we een overzicht geven van de meest voorkomende soorten fietsventielen.

  1. Presta-ventiel (Frans ventiel):

Het Presta-ventiel, ook wel bekend als het Frans ventiel, is een slank ventiel dat voornamelijk wordt voor smalle velgen zoals op racefietsen en mountainbikes. Het heeft een smalle diameter en een schroefdraad aan de bovenkant om de luchtstroom te regelen. Presta-ventielen hebben een hogere luchtdichtheid en kunnen hogere drukken aan dan Schrader-ventielen, waardoor ze ideaal zijn voor fietsen met dunne banden.

  1. Schrader-ventiel (Autoventiel):

Het Schrader-ventiel, ook wel bekend als het autoventiel, is het meest voorkomende type ventiel en wordt vaak gebruikt op stadsfietsen en kinderfietsen. Het heeft een bredere diameter dan het Presta-ventiel en wordt gekenmerkt door een drukklep in het midden van het ventiel. Schrader-ventielen zijn gemakkelijk te gebruiken en compatibel met de meeste fietspompen en luchtcompressoren. Lees hier hoe je een Schrader-ventiel oppompt.

  1. Dunlop-ventiel (Hollands ventiel of Blitz ventiel):

Het Dunlop-ventiel, ook wel bekend als het Hollands ventiel, is populair in Nederland en andere delen van Europa en wordt meestal gebruikt op stadsfietsen en kinderfietsen. Het lijkt op het Schrader-ventiel, maar heeft een dunner profiel en een langere schroefdraad. Dunlop-ventielen zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen worden opgepompt met een gewone fietspomp.

Bij aankoop van een fiets heb je vaak geen keuze welk ventiel je op de fiets wil. Wel weet je nu waarom bepaalde ventielen bij bepaalde type fietsen passen. Veel belangrijker is welk verloopnippel past op jouw ventiel? Zonder juist verloopnippel kun je je band niet goed oppompen omdat de druk dan vaak te laag is. Heb je niet meer het juiste verloopnippel bij je Donrox pomp? Bestel hier je reserve onderdelen pakket voor jouw Donrox pomp.  Veel fietsplezier!

 

 

De nummer 1 bandenpomp voor de fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze