Hoe vervang je een Frans ventiel op je fiets? - Donrox
Hoe vervang je een Frans ventiel op je fiets? - Donrox

Het Frans ventiel, ook wel bekend als het Presta-ventiel, is een van de meest voorkomende ventieltypes op racefietsen, mountainbikes en andere high-performance fietsen. Het kan echter gebeuren dat dit ventiel na verloop van tijd versleten raakt of beschadigd wordt, waardoor het nodig is om het te vervangen. Gelukkig is het vervangen van een Frans ventiel een relatief eenvoudige taak die je zelf kunt doen met de juiste tools en wat basiskennis. In deze blog post lees je hoe je zelf je Frans ventiel kunt vervangen.

Let op, niet alle binnenbanden beschikken over een Frans ventiel dat je kunt vervangen. De binnenbanden van het merk Schwalbe beschikken over vervangbare ventielen, maar veel andere banden niet. Check eerst goed of je het ventiel van jouw band wel kunt vervangen voordat je aan de slag gaat. Als je het Frans ventiel niet kunt vervangen, dan zul je de gehele binnenband moeten vervangen.

Benodigde gereedschappen:

  1. Ventielverwijderaar of -tool (vaak geleverd bij aankoop nieuw ventiel)
  2. Nieuw Frans ventiel
  3. Pomp

Stappen:

  1. Laat de lucht uit de band: Laat eerst de band leeg door de lucht eruit te laten. Het leeglaten van de band kun je simpel met je hand doen. Daarvoor heb je geen gereedschap nodig. Dit zorgt ervoor dat de band gemakkelijker van het ventiel kan worden geschoven.
  2. Verwijder de oude ventiel: In de verpakking van het nieuwe ventiel zit een klein zwart tooltje dat je op het oude ventiel zet en hiermee draai je het oude ventiel er uit.
  3. Plaats het nieuwe ventiel: Neem het nieuwe Frans draai het in het aansluitstuk van het ventiel. Draai het laatste stukje goed aan met het eerder benoemde bijgeleverde tooltje. Belangrijk; zorg dat deze goed vast zit anders gaat het ventiel lekken.
  4. Pomp de band op: Zodra de band volledig is teruggeplaatst op de velg, gebruik je een pomp om de band op te pompen tot de aanbevolen druk. Controleer of het ventiel goed is afgedicht en er geen lucht ontsnapt.

 

De nummer 1 bandenpomp voor de fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze