Winterbanden: het is weer tijd om te wisselen
Winterbanden: het is weer tijd om te wisselen

Het is een terugkerend klusje: het wisselen van de autobanden. Maar wanneer moeten de winterbanden er nu precies op? En waarom is het niet veilig om het hele jaar door te rijden op winterbanden?

Wanneer is het tijd om te wisselen naar winterbanden

November is hét moment om te wisselen naar winterbanden. Een handige tip om het niet te vergeten: denk bij het verzetten van de klok meteen aan het wisselen van de banden. Bij temperaturen onder de 7 °C zijn winterbanden echt nodig om veilig de weg op te gaan. 

De profieldiepte van winterbanden

Let op de markering voor winterbanden - DONROX

Winterbanden kun je herkennen aan de M+S en/of 3PMSF markeringen op de zijwand. De profieldiepte en het ontwerp van de groeven zorgen voor meer grip op de weg. De ANWB adviseert voor winterbanden een minimale profieldiepte van 4 mm. Twijfel je of je winterbanden nog over voldoende profiel beschikken? Lees dan ons artikel over hoe je zelf de profieldiepte van autobanden kunt meten.

Waarom zijn winterbanden veiliger

Winterbanden hebben niet alleen te maken met profiel: ze zijn ook gemaakt van materiaal dat geschikt is voor lage temperaturen. Zo weet je zeker dat het rubber flexibel blijft ondanks de kou. Dat is wel zo veilig, want een harde band is veel gevoeliger voor slipgevaar.

Winterbanden verplicht in Duitsland en Oostenrijk

Winterbanden zijn in Duitsland of Oostenrijk trouwens verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Goed om in de gaten te houden wanneer je in deze periode op vakantie gaat, want je riskeert een flinke boete. Als je bijvoorbeeld het verkeer belemmert omdat je zonder winterbanden rijdt, dan kost je dat €80,-. Bovendien krijg je dan een strafpunt. Bij 18 strafpunten heb je kans op ontzegging van de rijbevoegdheid in Duitsland. Stel dat je een ongeval veroorzaakt, dan kan het niet rijden op winterbanden worden gezien als grove nalatigheid. 

Waar moet je op letten bij all season banden

Heb je all season banden? Let er dan op dat ze ook inderdaad voorzien zijn van een 3PMSF markering. Deze kun je het hele jaar door gebruiken. All season banden die zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool worden in Duitsland en Oostenrijk beschouwd als winterbanden. Op deze banden kun je dus gerust naar je wintersportbestemming rijden.

Winterbanden - DONROX

Winterbanden in de zomer

Vanwege de speciale samenstelling van winterbanden kun je ze er beter niet in de zomer op laten zitten. Winterbanden zijn minder effectief op een heet wegdek zijn en het zachtere rubber slijt bovendien sneller. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Hier lees je waarom.

De juiste bandenspanning in de winter

Houd je Donrox Ride A922 bij de hand, bandenspanning is een punt van aandacht in de winter. Vorst kan het wegdek in de winter glad maken. Vanaf het najaar kun je je banden daarom beter niet te hard oppompen, dan houd je meer grip op de weg. Een te hoge bandenspanning maakt de band smal op de plaats waar die het wegdek raakt. Lees hier onze 5 tips voor de juiste bandenspanning!

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze