Hoe kun je zelf je autobanden oppompen?
Hoe kun je zelf je autobanden oppompen?

Goed opgepompte autobanden zorgen voor een betere wegligging. Ze rijden niet alleen veiliger, maar ook zuiniger en milieuvriendelijker. Controleer daarom regelmatig je bandenspanning. In deze blogpost leggen we je uit hoe je zelf je autobanden kunt oppompen tot de juiste druk.

Hoe controleer ik de spanning van mijn autoband?

Kijk in het instructieboekje van je auto wat de aanbevolen bandenspanning is. Soms vind je deze informatie ook op een sticker aan de binnenzijde van je deur of achter het tankklepje. Tenzij je band lek is, kun je de spanning niet met het blote oog beoordelen. Hiervoor heb je een apparaat nodig, zoals een compressor met ingebouwde drukmeter. Check de luchtdruk bij voorkeur voordat je op weg gaat, dus als de banden koud zijn. Dit geeft de meest betrouwbare meting. Tijdens het rijden stijgt namelijk de temperatuur van de autobanden, waardoor de luchtdruk aan de binnenkant ook toeneemt.

Waar kan ik mijn autobanden oppompen?

Als de luchtdruk in je autoband te laag is, moet je dit meteen verhelpen. Dit gaat het snelst als je het zelf doet.

Autobanden oppompen thuis

Je hoeft niet superhandig te zijn om zelf je autoband op te pompen. Zeker niet als je over een elektrische luchtcompressor beschikt. In een handomdraai breng je de bandenspanning weer op het juiste niveau. Scheelt je toch weer een ritje naar het tankstation.   

Autobanden oppompen bij gratis bandenpomp

Op bijna ieder benzinestation in Nederland kun je zelf je autoband oppompen. Ook staan er vaak luchtpompen bij garages, parkeerterreinen, bouwmarkten, winkelcentra en wasstraten. Let wel: op sommige plaatsen betaal je een kleine vergoeding voor de lucht die je afneemt. Op deze website vind je een overzicht van gratis autobandpompen.   

Autoband oppompen met fietspomp   

Heb je geen elektrische compressor? Dan kun je een autoband ook met een moderne fietspomp op de juiste spanning brengen. Voorwaarde is wel dat de pomp over een drukmeter beschikt en tot minimaal 3 bar gaat. Ook moet de slang een aansluiting voor een autobandventiel (het zogeheten Schraderventiel) hebben. Last but not least: je moet ook zelf over aardig wat lucht beschikken, want het kost meer uithoudingsvermogen om een autoband op te pompen dan een fietsband. 

Hoe moet ik mijn autobanden oppompen?

  1. Draai het dopje van het ventiel en bewaar dit op een plek waar je het makkelijk terug kunt vinden

  2. Sluit de slang van je pomp aan op het ventiel. Afhankelijk van het type pomp moet je de adapter stevig vast drukken of erop draaien.

  3. Lees de bandenspanning af. Is de luchtdruk te laag? Pomp dan net zo lang tot de meter de juiste druk aangeeft. Bij de elektrische compressor van Donrox slaat de pomp dan vanzelf af. 

  4. Maak de adapter los en draai het dopje weer op het ventiel. Herhaal deze stappen voor de andere autobanden. Denk hierbij ook aan het reservewiel! Soms is dit wiel kleiner dan de rest van de banden: dit wordt ook wel een thuiskomer genoemd. Kijk voor de juiste spanning van het reservewiel in het instructieboekje van je auto.

  5. Tip: als je toch bezig bent met je autobanden, controleer ze dan ook meteen op beschadigingen. En meet of het profiel nog diep genoeg is. Wettelijk moet een band vervangen worden bij een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter. De ANWB adviseert dit echter te doen zodra er minder dan 2 millimeter profiel op zit. 

Tot hoeveel bar moet ik autobanden oppompen?

De aanbevolen bandenspanning staat in het instructieboekje van je auto. Je kunt de juiste luchtdruk ook op deze website controleren. Bij de meeste auto’s ligt deze tussen de 2 en 3 bar. De adviesspanning is altijd de minimumspanning bij een normale lading. Dit advies geldt voor wielen op dezelfde as. Met andere woorden: de spanning van beide voorbanden moet gelijk zijn. Tussen de wielen op de voor- en achteras kan wel een verschil zitten, bijvoorbeeld als je de auto vollaadt met vakantiespullen. Check bij het vervoeren van een zwaardere lading dan ook altijd de bandenspanningstabel in de handleiding van je auto.

Hoe vaak moet ik mijn autobanden oppompen?

Per maand verliest een autoband ongeveer 0,2 bar aan druk. Ook als je niet rijdt, want een rubber autoband is niet volledig luchtdicht. Het advies is dan ook om maandelijks te controleren wat de luchtdruk van de banden is. Doe dit ook als je auto over een Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) beschikt. Dit systeem geeft pas een waarschuwing als een band meer dan 20 procent onder de vereiste spanning komt.

Meer autoweetjes

Wist je dat 6 van de 10 automobilisten de weg op gaat met een te lage bandenspanning? En dat november hét moment is om te wisselen van zomer- naar winterbanden? Check onze blogpagina voor meer interessante artikelen over autobanden. 

Meest geschikte pomp om autobanden op de juiste druk te brengen

De Donrox A922 is onze nummer 1 voor het oppompen van autobanden. Deze krachtige, elektrische pomp beschikt over handige, voorgeprogrammeerde instellingen. Hierdoor hoef je de pomp alleen maar aan te sluiten en op Go te drukken. Hij stop automatisch als de gewenste bandenspanning bereikt is

Bekijk onze keuze