scootmobiel band oppompen
Zo kun je de banden van een scootmobiel oppompen

De juiste bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid, ook bij een scootmobiel. Een veelgemaakte fout is dat de banden niet vaak genoeg worden opgepompt. Dat kan leiden tot slijtage aan de band en in ernstige gevallen kan er zelfs schade ontstaan aan de motor. Regelmatig even de bandenspanning checken en de banden oppompen van je scootmobiel is een goed idee. Dat rijdt ook veel prettiger!

Volg deze stappen voor het oppompen van de band van een scootmobiel

  1. De band van een scootmobiel beschikt meestal over een AV-ventiel dat ook op autobanden zit. Je hebt daarom een luchtpomp nodig die geschikt is voor autobanden, zoals de Donrox elektrische autobandenpompen.
  2. Draai het ventieldopje van het ventiel af en sluit de pomp aan.
  3. Pomp de scootmobielband op tot de gewenste druk.
  4. Draai hierna het ventieldopje weer op het ventiel.

Handpomp voor de scootmobiel 

Schaf een goede elektrische pomp aan met spanningsmeter en controleer de spanning regelmatig, bijvoorbeeld eens in de week. Banden verliezen altijd vanzelf wat spanning. Pomp de banden van een scootmobiel liever niet op bij een benzinestation. Hier is de bandenspanning gauw te hoog, wat schade aan de banden tot gevolg kan hebben. Een handpomp of minicompressor is beter, deze kun je gemakkelijk afstellen en het is een compact apparaat. 

Scootmobielband oppompen met een compressor van Donrox

Het oppompen met een Donrox draagbare compressor gaat moeiteloos en stopt vanzelf bij de gewenste spanning. De compressor is compact genoeg om altijd bij je te hebben. Deze veelzijdige minicompressor werkt bovendien ook als powerbank, zodat je altijd de telefoon op kunt laden. Dankzij het ingebouwde lampje kun je goed zien wat je doet, ook bij minder weer of ’s avonds laat.

De juiste bandenspanning voor een scootmobiel

De juiste bandenspanning staat meestal vermeld op de band van je scootmobiel. Stel de bandenpomp indien mogelijk thuis in, zodat je altijd precies weet hoeveel lucht er in de banden van je scootmobiel moet. Weet je niet zeker wat de juiste bandenspanning voor je scootmobiel is? Houd dan 2,5 bar aan. Pomp de banden in ieder geval nooit op tot een spanning onder 2 bar. Te zachte banden zorgen voor een langere remweg. Een te lage bandendruk maakt de band ook gevoelig voor gaatjes. Bovendien voelt je scootmobiel dan een stuk onstabieler aan.

Veilig eropuit in herfst en winter

Regen en bladeren kunnen het wegdek in de herfst glad maken. ’s Winters zorgt vorst voor hetzelfde probleem. Vanaf het najaar kun je je banden daarom beter niet te hard oppompen, dan houd je meer grip op de weg. Dat geldt zowel voor de scootmobiel als voor je auto. Een te hoge bandenspanning maakt de band smal op de plaats waar die het wegdek raakt. Een te harde band rijdt ook niet prettig. Je verliest dan teveel demping waardoor je ieder steentje op je pad voelt.

Het voordeel van een eigen bandenspanningstabel

Met de elektrische bandenpomp van Donrox heb je de keuze uit vijf voorgeprogrammeerde en aanpasbare instellingen. Daarmee kun je zelf een ideale bandenspanningstabel maken, voor je scootmobiel maar bijvoorbeeld ook voor je auto. Zo hoef je het maar één keer op te zoeken en weet je zeker dat je precies de juiste spanning te pakken hebt.

Wil jij je banden oppompen, maar weet je niet goed hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan een van de volgende blogposts!

De nummer 1 bandenpomp voor de scootmobiel

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je scootmobiel op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je rijdt.

Bekijk onze keuze