Hoe repareer je een lek ventiel van je fiets?
Hoe repareer je een lek ventiel van je fiets?

Een lek ventiel op je fiets kan behoorlijk vervelend zijn, vooral als je het pas opmerkt tijdens je fietsrit. Gelukkig is het repareren van een lek ventiel niet ingewikkeld en kun je het zelf doen met een paar eenvoudige stappen. In deze blogpost leggen we uit hoe je een lek ventiel van je fiets kunt repareren.

Stap 1. Controleer of je fietsventiel lek is.

Om te bepalen of het ventiel daadwerkelijk lekt, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Pomp de band op: Pomp de band op totdat die redelijk hard is.
  2. Controleer met zeepwater: Breng wat zeepwater aan op het ventiel en kijk of er luchtbellen ontstaan. Als er luchtbellen verschijnen, betekent dit dat het ventiel lekt. Een andere methode is om je band in een emmer met water te houden. Op de plek van het lek zul je luchtbelletjes zien.

Stap 2. Benodigdheden repareren fietsventiel

Als je zeker weet dat je fietsventiel lek is, dan heb je de volgende spullen nodig voor het repareren van je fietsventiel.

  1. Ventielkernverwijderaar (voor Presta- of Schrader-ventielen)
  2. Nieuwe ventielkern (indien nodig)
  3. Fietspomp

Stap 3: Identificeer het type ventiel

[hier ook afbeelding plaatsen van https://donrox.com/blogs/post/soorten-fietsventielen]

Voordat je je handen vuil gaat maken, moet je weten welk ventiel in je band zit. Dit zijn de meest voorkomende fietsventielen in Nederland en België.

  • Dunlop-Ventiel. Ook wel Hollands ventiel genoemd. De meeste stadsfietsen en kinderfietsen beschikken over dit ventiel.
  • Presta-ventiel: Dun en lang met een schroefdraad bovenaan. Presta-ventielen worden ook wel Franse ventielen genoemd en worden gebruikt voor banden van racefietsen. Een Frans ventiel kun je doorgaans niet repareren. Meer hierover lees je in onze blogpost over het vervangen van een Frans ventiel.
  • Schrader-ventiel: Dit ventiel wordt ook wel autoventiel genoemd, omdat het voor autobanden gebruikt wordt. Schrader-ventielen worden ook weleens voor elektrische fietsen en mountainbikes met dikkere banden gebruikt.

Twijfel je welk fietsventiel je hebt? Lees dan ons artikel over verschillende soorten fietsventielen.

Stap 4: Verwijder de ventielkern

Als je hebt vastgesteld met welk ventiel je te maken hebt, moet je de ventielkern verwijderen. Dit kan variëren afhankelijk van het type ventiel:

  • Dunlop-ventiel: Draai het ringetje van het ventiel los. Hierna kun je de ventielkern voorzichtig eruit draaien.
  • Schrader-ventiel: Gebruik een Scharder-ventielkernverwijderaar om de kern eruit te draaien.

Stap 5: Inspecteer en vervang de ventielkern

Controleer de ventielkern op schade of vuil. Vaak zit in de kern een rubber slangetje dat lek kan zijn. Als de ventielkern beschadigd is, vervang deze dan door een nieuwe. Je kunt ventielkernen kopen bij de meeste fietsenwinkels of online.

Stap 6: Monteer de nieuwe ventielkern

Draai de nieuwe ventielkern voorzichtig in het ventielhuis. Zorg ervoor dat deze goed vastzit, maar draai niet te strak aan om beschadiging te voorkomen.

Stap 7: Test op lekkage

Pomp de band opnieuw op en breng weer zeepwater aan op het ventiel. Als er geen luchtbellen verschijnen, is het lek gerepareerd. Pomp de band nu op naar de juiste spanning.

Als er nog steeds lucht ontsnapt, controleer dan of de ventielkern goed is vastgedraaid en of er geen andere lekken zijn. Is je fietsband lek? Lees dan ons artikel over het plakken van je fietsband.

De nummer 1 bandenpomp voor de fiets

De Donrox Ride F511 is ideaal om zonder inspanning de banden van je fiets op te pompen. Deze compressor past op verschillende soorten ventielen en stopt vanzelf bij de gewenste luchtdruk. Hij is compact, draagbaar en voorzien van een drukmeter en USB-oplaadbare powerbank. Je kunt hem thuis gebruiken, maar ook onderweg. Zo ben je flexibel genoeg om de luchtdruk in je banden aan te passen aan de ondergrond waarop je fietst.

Bekijk onze keuze